Selim Kaplan

Selim Kaplan

Bu yaz çok sıcak geçecek

Bu yaz çok sıcak geçecek

Beyaz adam evinin önünde odun kırmaktadır, yoldan geçen Kızılderili’ye, coğrafyayı ve mevsimleri iyi bildiği için sorar.
  • Reis bu kış nasıl geçecek?
Reis cevap verir,
  • Kış soğuk geçecek.
Cevap üzerine beyaz adam daha çok odun kırmaya başlar. Reis geri dönerken bir daha sorar.
  • Reis bu kış nasıl geçecek?
Reis cevap verir,
  • Bu kış çok soğuk geçecek.
Bu cevap üzerine beyaz adam daha çok odun kırmaya devem eder. Reis tekrar evin önünden geçerken beyaz adam yeniden sorar.
  • Reis bu kış nasıl geçecek?
Beyaz adamın çok odun kırıp, kışa sıkı bir hazırlık yaptığını gören reis cevap verir,
  • Ne zaman ki beyaz adam çok odun kırar, o zaman kış çok soğuk geçer.
Çok soğuk değil ama 6 Şubat depremi dolayısı ile çok acılar yaşadığımız kış;havaya, suya ve toprağa cemrenin düşmesi ile bitti.
Kış bitti amma kışın yaşattıklarının devam ettiği ve devam edeceği apaçık ortada iken zihnimizdeki soruları birlikte yoklayalım dedim:
1- Bu kış, baharın ve yazın ihtiyacını karşılayacakmiktarda yağış olduğunu ve toprağı yeterince beslediğini söylemek mümkün değildir.
Daha şimdiden ekinlerin tarlalarda sararmaya başladığı görülüyor. Bu da beraberinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi hububatta yeterli üretim olmayacağını ve olanların (Buğday, mercimek, vb) da fiyatlarının yüksek olacağını göstermektedir.
Ayrıca barajlardaki su oranının düşüklüğünden dolayı, özellikle büyük şehirlerde susuz saatler ve günler yaşayacağımızı şimdiden tahmin etmek zor değildir.
2 - 6 Şubat depreminden sonra; devleti yönetenlerin “Biz böyle büyük bir deprem beklemiyorduk, onun için müdahalede ve ihtiyaçların temininde yeterli olamadık” söylemlerinden ve depremden sonraki uygulamalarından şunu anlıyoruz.
Depremin felaketini ve kışın donduruculuğunu yaşayan depremzedeler, temel ihtiyaçlarının temininde sıkıntı yaşamaya devam edecek, yazın sıcağında daha çok terleyecek, daha çok hastalıkla boğuşacak ve daha çok susuz kalacaklar. Yöneticilerimize duyurulur!
3 - Memleket depremin yaralarını saramamış ve yaşamını kaybetmiş bir kısım vatandaşlarımızın cansız bedenleri hala yıkıntıların altında iken, ülkeyi yönetenlerin ve onlara alternatif olanların, vatandaşı unutup kişisel menfaatleri ile yarattıkları siyasi deprem, yeni yıkımlar yaratmıştır.
Vicdani olmayan bu yıkımlarla, 6 Şubat depreminin daha kırkı çıkmadan; felaketimizi, kayıplarımızı, ölülerimizi, acılarımızı ve insani değerlerimizi unutup, siyasetteki depremi gündemimizin birinci sırasına oturttuk.
Bu siyasi depremin yaratacağı tahribatın, vatandaşların yeni ve demokratik Türkiye umutlarını enkaz altında bırakacağa benziyor.
Geçmiş seçimlerden tecrübe ile yazın siyaseti için ön görülen senaryo şöyle mi olacak?
Baharın son günlerinde seçim olacak, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak, iki hafta sonra yeniden seçim olacak, bir taraf kıl payı kazanacak, kıl payıkaybeden taraf,İstanbul seçimlerinde olduğu gibi çıkıp ”hiçbir şey olmasa bile bir şey oldu” diyecek, kısmen veya yeniden seçim isteyecek ve yazın ilk haftalarında vatandaş yeniden sandığa gidecek. Siyasilere çağrım ”Ne olur bizi yanıltın.”
4 - Coğrafyamızı çok iyi bilen reislerimize sormak istiyorum,
  • Bu yaz nasıl geçecek?
Reislerimizin cevabı şu şekilde mi olacak?
  • Ne zamanki beyaz adam;
  • Tabiatın dengelerini bozacak, bundan dolayı az yağış olacak, susuzluk yaşanacak, toprak kavrulacak ve ekinler tarlada yanacak.
  • Balık hafızalı olup felaketi ve felaketzedeleri çabucak unutacak,
  • Vatandaşların menfaatlerini ihmal edip şahsi menfaatlerinin peşine düşecek,
  • O zaman,bu yaz çok sıcak geçecek.
Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selim Kaplan Arşivi
SON YAZILAR