Abdurrahman Yel

Abdurrahman Yel

Depremzede öğrenciler ve yüzde 25 ek kontenjan

Depremzede öğrenciler ve yüzde 25 ek kontenjan

Depremzede öğrencilere deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25 ek kontenjan ne anlama geliyor?

​Tarihimizin en büyük felaketlerinden birini 6 Şubat 2023'te yaşadık ve maalesef bu felaket çok derin yıkımlara yol açtı. Henüz depremin yaralarını sarmadan ülkenin yoğun gündemi depremin travmatik etkilerini ikinci plana itti belki de. Ülkemizde yapılan Milletvekili ve Cumhur Başkanlığı seçimlerinin gündemi yoğun bir şekilde meşgul etmesi nedeniyle deprem bölgesinde yaşayan öğrenciler için 10 Mayıs 2023'te YÖK tarafında alınan karar yoğun gündem karambolunda pek fark edilmedi. Öncelikle deprem bölgesinde yaşayan öğrenciler için büyük bir avantaj sağlayan bu kararı olduğu gibi aktarmakta fayda görüyorum:

​10 Mayıs 2023

​Yükseköğretim Kurulu, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) Olağanüstü Hal kapsamındaki iller ile Sivas’ın Gürün ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ikamet eden adaylar için deprem bölgesindeki illerde bulunan devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programların genel kontenjanı dışında ilave yüzde 25 kontenjan ayrılmasını kararlaştırdı.

​Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacak.

​Karar kapsamında deprem bölgesindeki Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal, Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri bulunuyor.

​Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.

​Bu kontenjanlar dışında vakıf üniversitelerindeki her bir programa, 2547 sayılı Kanun’da öngörülen yüzde 15 burslu öğrenci okutulması yükümlülüğü kapsamı dışında olmak üzere ve çift diploma programları hariç, depremzede YKS adayları için birer kontenjan ayrılacak.

​Merkezi yerleştirmede ayrılan bu kontenjana kayıt olunması durumunda, kayıt yapılan kontenjan kadar ek yerleştirme sırasında söz konusu programa üniversitenin tercihi de alınarak indirimli veya ücretli kontenjan eklenecek.

​Bu karara göre, Dicle Üniversitesi özelinde küçük bir analiz yapıp nasıl bir avantaj yarattığını sayılarla ifade edelim. Geçen sene Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine verilen kontenjan 250 iken bu sene yüzde 25 depremzede kontenjanı ile fazladan altmış küsur depremzede öğrenci alınabilecek. Bu durum Dicle Üniversitesinin lisans programlarına geçen sene toplamda 3750 öğrenci alınan bölümlere ekstra 900'ün üstende öğrenci almak demek. Ön lisans bölümlerini de eklediğimiz zaman, ek kontenjandan yerleşecek öğrenci sayısı Dicle Üniversitesi için 1650 öğrenci civarında olacak ve bu durum yukarıda sıralanan 16 üniversite için de oransal olarak aynı şekilde geçerli olacaktır. Bence son derece makul ve gerekli bir karardı. Depremzede öğrencilere hem avantaj sağlamış hem de onların ihtiyaçlarını az da olsa karşılamış bir karar olarak değerlendiriyorum. YÖK'ün yayınladığı yazıda elbette detaylar olmayabilir ve ÖSYM yayınlayacağı kılavuzda bunları detaylandıracaktır ama yine de kılavuz yayınlanmadan üstünde düşünülmesi gereken birkaç detay olduğunu düşünüyorum. Mesela dikkatimi çeken ve bana sık sık sorulan sorulardan iki tanesini özellikle yetkililere ben de buradan sormak isterim: İlki, deprem bölgesi bir bütün olarak mı kabul edilecek yoksa her öğrenci sadece kendi memleketindeki üniversiteyi mi tercih edecek? İkincisi, resmi olarak başka illerde görünseler de çeşitli sebeplerle deprem bölgesindeki etüt merkezlerinde sınava hazırlanan öğrenciler var ve çocuklar da birer depremzede. İkameti e-devlete göre deprem bölgesi dışında olan bu öğrenciler de bu haktan faydalanabilecek mi?

​12. sınıfın ikinci dönem konularını sınav müfredatından çıkarmak yeterli değildi. Sınav için son bir aya girmişken depremzede öğrencileri nispeten rahatlatan bu yeni kararla öğrencilerin motivasyon seviyelerinde de gözle görülür bir fark olduğunu görüyoruz. Umarım bu karar depremin olumsuz etkilerinden az da olsa uzaklaştıran bir etki yaratmıştır.

​Kalın sağlıcakla!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Yel Arşivi

Umut

21 Eylül 2023 Perşembe 00:10
SON YAZILAR