Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Dolar bizi de çıldırtacak

Dolar bizi de çıldırtacak

Merkez Bankasının faiz indirimiyle birlikte altın fiyatları yükselmeye dolar da on liraya doğru yol almaya başladı. Altın ve dövizdeki bu yükseliş enflasyonu daha da yukarı doğru tırmandıracak, cebimizdeki paranın alım gücü daha da düşecektir. Zaten alım gücü tükenen yoksulluk ve açlık sınırında yaşamaya çalışan insanların yaşam koşulları diplere doğru gerileyecektir.
Para piyasasındaki bu alt üst oluş doğal gazdan elektriğe, ithal edilen teknolojik aletlerden gıdaya kadar hemen hemen her türlü kullanım ve tüketim ürünlerinde etkisini fazla zaman geçmeden göstermeye başlayacaktır. Zamlar yağmur gibi yağmaya başlayacak ve raflardaki fiyat etiketleri peş peşe değişmeye başlayacaktır.
Artan enflasyonla zaten baş edemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan yaşam koşulları her geçen gün daha da zorlaşan insanların, doların yükselmesiyle birlikte cebimizdeki paranın alım gücü de düşecektir. Gelirler artmayınca yükselen enflasyona karşı nasıl göğüs gerilecek ve ayakta durulmaya çalışılacaktır.
Hayatımıza derinlemesine nüfuz eden doların yükselişine bana ne diyen olur mu? Olamaz. Çünkü dünya piyasaları kendini dolara göre ayarlıyor. Bana ne diyenin ya çok doları vardır ya da bu alt üst oluştan çıkarı olacak bir zenginliğe sahip demektir.
Dolardaki bu hareketlenmeyi duyan asgari ücrete tabi çalışanlar ve yoksulluk sınırında yaşayanların kalbi küt küt atmaya başladı. Nasıl atmasın ki? Önümüz kış zaten elektriğe, doğal gaza ve tüketim mallarına peş peşe gelen zamlar kendilerini daha da yoksullaştırmışken, borçlar içinde yaşamını devam ettirmeye çalışırken; doların başını alıp gittiği gördüklerinde kalpleri nasıl atmasın? Eskilerin deyimiyle iğneden ipliğe kadar doların bu yükselişinden payını alacaktır. Bunu anlamak için ekonomist olmaya da gerek yok. Bir süredir medyada kışın yaşanacak doğal gaz sıkıntılarından bahsediyordu. Paramızın alım gücünün düşmesiyle başta doğal gaz ve elektrik kendisini güncelleyecektir.
Kış kapıda havalar soğuduğunda ısınmak için kombiyi açmaya nasıl cesaret edecek. Faturalarını bile ödemekte zorluk çekenler için bu kış gerçekten çoğumuz için kolay geçmeyecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR