Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Emekçilerin Günü

Emekçilerin Günü

Mümin AĞCAKAYA

Yeni 1 Mayıs’da daha emekçiler; enflasyonun getirdiği pahalılığın, alım gücünün düştüğü, derinleşen yoksulluğun yaşam koşullarını zorlaştırdığı koşullarda emekçiler alanlarda buluşuyor.

1 Mayıs Emeğin ve Emekçilerin mücadele ve dostluk günü olarak bütün dünyada kutlanıyor. Ama1 Mayıs’ın bütün dünyada bayram olarak kutlanma günü olması kolay olmadı.1800’lü yıllarda kapitalizmin doğuş ve gelişme döneminde; işçiler çok zor koşullar altında, günde 14-15 saat çalıştırılıyorlardı. Emekçilerin hiçbir yasal güvenceleri yoktu.

Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin kısaltılması ve genel oy hakkı için işçiler sürekli bir mücadele içinde oldular. Çok ağır bedeller ödediler. Bu mücadeler sonucunda 1850 yıllarında ABD ve İngiltere’de çalışma süresi 10 saate indirildi. İşçiler 1800’lerin son çeyreğinde dernek ve sendikalarda örgütlenerek mücadelelerini yükselttiler.

ABD’de işçi sendikaları 8 saatlik iş günü talebiyle 1 Mayıs 1886 yılında ülke çapında düzenledikleri grev ve gösterilere polisin müdahalesi sonrasında bazı işçiler öldürülür. Gösterilerden sonra bazı işyerlerinde iş günü 8 saate indirilir. 4 Mayıs’ta Şikogo’da gösteride ölümlerden sonra sendika liderleri tutuklanır ve idam edilirler. İşçilerin mücadeleleri devam eder. 2. Enternasyonal 1889 Paris Kongresinde 1 Mayıs’ın bütün Dünyada işçi sınıfının uluslar arası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kabul edilir.

İşçilerin mücadeleleri sonucunda yıllar sonra 8 saatlik işgünü hakkı genel olarak dünyada kabul edilir. Ama aradan yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen işçilerin ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarında bazı değişiklikler olsa da özünde değişen bir şey olmaz.

1 Mayıs işçilerin, emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak; dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeyen; çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirilme talebinin dile getirildiği gün olmasının dışında güncel taleplerle de kendisini yenileyen ve anlam kazanan bir mücadele günü haline gelir.

Emekçilerin emeğine sahip çıkma, sınır tanımayan emekçilerin dostluk, kardeşlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ın kutlu olması dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR