Ercan Çağlayan

Ercan Çağlayan

Eski valinin nezdinde yeni valiye atfen

Eski valinin nezdinde yeni valiye atfen

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kararname ile 9 ilin valisi görevden alındı, 20 ilin valisi ise değişti.

Vali Münir Karaloğlu, Diyarbakır'daki görevinden alınıp Mülkiye Başmüfettişliği görevine getirildi.

Haziran 2020'de göreve getirilen  Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı kayyumu Münir Karaloğlu, kente ilk geldiğinde, halkın haklı endişe duymasına neden olmuştu.  Çünkü, yeni gelen vali için iyi şeyler söylenmiyordu.  Görev yaptığı bölgelerde işçi karşıtı bir politika sergileyerek, işçilere mobbing uygulamasından  tutun işçi tehditlerine kadar bir çok iddialarla gündeme gelmişti. İddiaların odağındaki Karaloğlu koltuğa oturunca,  Herkes Diyarbakır'da ne tür skandallara imza atacak diye bekliyordu. Karaloğlu ise Diyarbakır'da kronikleşen tarihi bir skandalın üzerine gitti. Diyarbakır'daki işçi alımlarının kendi himayeleri altında olduğu ve işçi alımlarında kendilerinin hazırlamış olduğu listeyi gönderenlere, bu liste de neyin nesi? Bu iş böyle olmaz, dedi. Sonradan bu işin nasıl olduğu ortaya çıktı tabi: ithal bürokratlar.

Artık listeyle falan uğraşılmıyordu. Ürün ithal eder gibi personel ithal ediliyordu. İstanbul'dan, Antalya'dan, Kocaeli'den... Diyarbakır dışında her yerden... Diyarbakır halkı dışında herkes ekmek yiyordu bu memlekette. yemeye de devam ediyor.

İstihdam olarak Diyarbakır'a faydası olmayan  Karaloğlu buna rağmen yaptığı hizmetlerle Diyarbakır halkından bir çok kesimin takdirini aldı. "Şimdi  Diyarbakır'a yeniden bakma zamanı", "Surlarda Diriliş" mottolarıyla Diyarbakır'ın çehresini değiştirerek bir turizm destinasyon merkezi haline getirdi, Diyarbakır'ı. "Kerem ke" diyerek vatandaşların sorunlarıyla yakınen ilgilendi. Çözümler üretti,üretmeye çalıştı. Kocaeli'deki gibi arkasından teneke çalınıp, helva kavrultacak bir sahne yaşatmadı.

Diyarbakırlı bir gazeteci olarak Diyarbakır'ın yeni valisi Ali İhsan Su'ya hoş geldin diyor, halkın takdir ve sevgisini kazandıracak bir kaç ipucu vermek istiyorum.

İlk icraati, İl İstihdam Kurulunu acil bir eylem planı çerçevesinde toplayıp,  bölge insanı için kalıcı istihdam alanlarının oluşturulmasını sağlamak olmalıdır.

Diyarbakır eski valisi Münir Karaloğlu'nun "artış var" dediği Organize Suçlar elzem bir şekilde bitirilmelidir. Diyarbakır güvenlilik açısından pilot kent olmalıdır.

Bu iki gelişme yaşanmadığı sürece "Şimdi Diyarbakır'a yeniden bakma zamanı" sloganı lafta kalır. Güvende olmayan, ekonomik özgürlüğünü eline almamış bireyler değil Diyarbakır'a, hiç bir yere bakamaz, göremez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Çağlayan Arşivi
SON YAZILAR