Ercan Çağlayan

Ercan Çağlayan

Okullar açılıyor, öğrenciler barınamıyor

Okullar açılıyor, öğrenciler barınamıyor

Önümüzdeki ay ile birlikte üniversiteye dönüşler başlıyor. Ev ve yurt kiralarından, ulaşıma, kırtasiye masraflarına kadar, öğrenciyi ilgilendiren bir çok kaleme gelen zamlar yüzde 300’ün üzerinde seyrediyor. Öğrenciler için zor bir süreç olan üniversite okumak daha da zorlaştı. Ekonomik krizin derinleşmesi bu süreci daha da perçinleştirdi. Birkaç ay öncesinden üniversite okuduğu şehre gidip barınma sorununu halletmeye çalışan öğrenciler, halledemeden geri dönüyor. Bazı şehirlerde, kot altı diye tabir edilen dairelerin kirası bile astronomik rakamlara ulaşmış durumda. Özellikle metropol şehirlerde kot altı bir dairenin kirası 6 bini buluyor. Hal böyle olunca öğrenciler maddi imkansızlıklardan kaydını dondurmak zorunda kalıyor. Hatta daha kötüsü, kayıtlarını sildirenler oluyor.

Tüm bunların yanında öğrencilerin barınma diye bir sorununun olmadığını, yurt kapasitelerinin tırmandırıldığını söyleyenler var. Bu zatların kapasiteyi nasıl tırmandırdıkları ortada. 2 kişilik odalar 4’e, 4 kişilik odalar ise 6 kişiliğe çıkartılıyor. Öğrencilerin yurtlardaki sosyal ve çalışma alanları kısıtlanıyor. Çalışma masalarının yerini ranzalar, şimdilerde inovasyona uğramış haliyle bazalar alıyor. Anlayacağınız şekliyle nicelik bir eğitime nitelikli bir eğitim kurban ediliyor. YKS sınavında barajın kaldırılması ve YÖK Başkanı Erol Özvar’ın aktardığına göre Yükseköğretim Kurumları kontenjanlarının doluluk oranının yüzde 99’a ulaşmış olması ilerde “Barınamıyoruz” diyecek öğrencilerin sayısının artacağına işarettir. Çünkü barınmayla ilgili hiçbir çözüm üretilmeden kontenjan şişirildi. Er ya da geç bu şişirilen kontenjanlar ellerinde patlayacak. Barınma sorununa kalıcı bir çözümün aksine yurt tırmandırarak çözüm üretmeye çalışanlar, ileride çok ciddi bir eğitim problemiyle karşı karşıya kalacak.

Olası bir eğitim sorunuyla karşı karşıya kalmamak için evvelikle öğrencilerin eğitimlerini refah bir ortamda gerçekleştirmesini sağlayacak uygun bir zemin hazırlanmalıdır. Sosyal ve Akademik kariyerlerini geliştirebilecekleri mekanlar inşa edilmelidir. Özellikle barınma sorunu yaşayan, maddi durumu yetersiz öğrenciler tespit edilmeli ve gerekli yardımlar yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Çağlayan Arşivi
SON YAZILAR