Bêjdar Ro Amed

Bêjdar Ro Amed

GENÇLİK

GENÇLİK

Gençlik, hayatımızın en güzel dönemini ifade eder. Gençliği anlamak ve genç olarak yaşamak, ayrı bir keyif ve ayrı bir tat bırakır.

Mezopotamya Kitap Fuarı

Mezopotamya kitap fuarının değerli misafirlerinden biri de gençlikti. Gençlerle buluştuk, sohbetler yaptık. Gençlerin kitap fuarına olan ilgisi izlemeye değerdi. Diyarbakır merkez ve ilçelerinden okulların, Mezopotamya kitap fuarına düzenlemiş olduğu geziler, gençler nezdinde ayrı bir heyecan oluşturdu.

Korku Ve Macera Kitapları

Gençlerin korku ve macera içerikli kitaplara ilgisi dikkatimizi çekti. Gençlik buna neden ilgi duyar? Hayatımızın gençlik dönemlerinde kimi şeylere ilgi duymamız gayet doğaldır. Bu durum, insanlığın yaşadığı her dönem için geçerlidir. Bu, bir şeyler yapma, bir akış içinde olma, yeni buluşlar elde edip bunun heyecanını yaşama ve kendini görünür kılmak için yapılan girişimlerdir. İhtiyaç dâhilinde yapılanlar ile ihtiyaç dahilinde olmayan arasında fark vardır. Bir ihtiyaç devreye girdiğinde, o ihtiyacı giderebilmek için ciddi bir enerji eforu ve girişimi olur. Yaptığı çalışmadan güzel bir keyif alır. Hele hele yeni şeylere imza atılmış ise, bu keyifli süreç daha anlamlı bir noktaya gelir. Birçok bilim insanının yaptığı da budur. Ama hiçbir ihtiyaç olmadan yapılan bu girişimler farklı bir noktayı gösterir. Kendine dönük ilgi alanı açma, değerli kılma ve dikkat çekme bunlardan birkaçıdır. Bunun getirdiği heyecan ise bu akışla ilgilidir.

Korku

Zihnimizin oynadığı oyunlardan biri de korkudur. Korku psikolojik bir deneyimin ifadesidir. İnsan eliyle oluşmuş deneyimler, zihnimizde bu tür alanları açar. Nasıl ki kaygı, öfke, kıskançlık, hırs ve koşullanma gibi deneyimlerimiz varsa, korku da bu deneyimler sonucunda ortaya çıkmış, psikolojik bir bariyerdir. Korkuya ilgi duyma ve korkuyla ilgili kaynaklar oluşturma ise daha farklı bir incelemeye karşılık gelir. Gençlerde korku durumunu ifade eden yaklaşımlar olsa da, korku adrenalini yaşamak için kimi materyallere ilgi duyması, dikkat çekiciydi. Bu yönlü kitapların olduğunu biliyoruz. Filmlerde, bu anlamıyla insan yaşamına giren çalışmalardandır.

Neden korku andrenalini yaşamak isteriz? Geçen her gün bu talep daha fazla artmaktadır.

Gençlik ve Yaşam

En güzel neşe, nasıl bir yaşamın içinde olduğumuzu bilmek ve onu incelemektir. Problemleri çok olan bir yaşamımız olabilir. Bu problemler her dakika daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Önemli olan böyle bir durumun oluşması değil, gelinen bu noktadaki nedenleri bulmak ve incelemektir. Böyle bir alan açmak, her yerde bunu görünür kılmak, bununla ilgili paylaşımlar geliştirmek, yaşamı daha kolay hale getirir. Bu tür çalışmalar yaşamın anlam düzeyini yükseltir. Yaşamı tanımak isteyen gençler, temel eksikliğin nerede olduğunu bizzat kendi incelemeleri ile görmeli ve buna çözüm bulmalıdır. Gençliğin yaşam keşfi ve kaşifliği, buna dönük güzel hizmetlere dönüşür. Yaşamı anlayan gençlik kendisini, kendisini anlayan gençlik ise yaşamı anlamaya başlar. Yaşam ve paylaşımlarımız hayatı kolaylaştırıyorsa, sorun yoktur. Böyle değilse, bu da zorlu bir hayat yaratır. Bilgelik halinin çocuk olma halini göz ardı etmeden genç kâşiflerle buluşmak hayatı güzel kılacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bêjdar Ro Amed Arşivi
SON YAZILAR