Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

İkinci tura da sayılı günler kaldı

İkinci tura da sayılı günler kaldı

Değişimi isteyenlerin seçimde hedefledikleri, istedikleri sonucu alamaması muhalefet cephesinde bir kırgınlık ve demoralizasyon yarattı. Şimdi bu havayı yavaş yavaş üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Seçimin ikinci turuna yine sayılı günler kaldı. Değişim isteyen ve seçmen kitlesini de bu beklentiye sokan muhalefetin, kitleleri yeniden eski heyecanlı ruh haline kavuşturması için muhalefetin hızla toparlanması gerekiyor.

Siyasal mücadeleler kırgınlık ve küskünlükle yürütülen süreçler değildir. Muhalefet partilerinin kazanmak için öncelikle bütün olanak ve imkânlarıyla seferber olması gerekiyor. Yenilgili ruh hali seçmenlere yansıdığı zaman insanlar sandıklara gitmede gönülsüz davranırlar.

Kazanmak için zayıf kalınan noktaları güçlendirmek gerekiyor. Yoksa sandıktan istenilen sonuç alınamıyor ve sandıktan çıkılamıyor. Muhalefetin bu psikolojik durumu bir kenara bırakarak, öncelikle nerede nasıl kazanamadığının kritiğini yaparak seçmeninin karşısına daha güçlü olarak çıkması gerekiyor

Muhalefetin seçimde neden istediği sonucu alamadığına dair çok çeşitli değerlendirmeler, analizler yapıldı. Çok çeşitli nedenler fazlasıyla sıralanıyor. Öyle görülüyor ki; bu yönlü değerlendirmeler daha uzun zaman yapılmaya devam edecektir.

Yenilgiden, daha doğrusu hedeflenen sonuca ulaşılamamasından gereken dersler çıkarılarak başarı nasıl elde edilebilir. Buna bakmak gerekiyor. Mitolojiden kaynağını alan ve böylesi durumlarda söylenen; ‘Küllerinden yeniden doğmak’ sözü boşuna söylemiş değildir.

Muhalefet için gerekli olan öncelikle kazanma ruhu ve umuttur. Umudunu kaybetmeyen insanlar kazanır. Kazanmak da kendiliğinde olacak bir şey değildir. Bunun için de çabacı olmak ve başarmaya odaklanmak gerekiyor. Muhalefetin ön gördüğü toplumsal değişimin seçmene neler katacağını ve onun hayatında nasıl değişiklikler yaratacağının iyi anlatılması lazım. Seçmene bu anlamda dokunmak gerekir. İnsanlar her zaman kendisine dokunanlara daha yakınlıkduyar. Seçmen kendisine önerilen değişimin sürdürülebilir olmasına kanaat getirmesi gerekiyor ki, muhalefetin peşinden sürüklenebilsin. Kazanma ruhunun kitlelere geçmesi gerekiyor. Kitleler kanaat getirmeden hiçbir partinin peşinden kendiliğinden gitmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR