Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmezi oldu

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmezi oldu

Eskiden insanların gözünde dünya ne kadar büyüktü. Teknoloji gelişmeye başlayınca ulaşım ve iletişim de gelişmeye başladı. Uzay çalışmaları dünyamızın evrende ne kadar küçük olduğunu insanlara gösterdi. Gelişen teknolojiyle ulaşım ve iletişimin gelişmesi sadece dünyanın her hangi bir ülkesini değil gökyüzüne baktığımızda bize ne kadar uzak dediğimiz Ay’ı Mars’ı da yakın etti.

Global dünyada uzak diye bir şey kalmadı. Herkesi telefonda birbirine bir alo diyecek kadar yakın etti. Bir tuşla görüntülü görüşebilecek kadar kolay, istediğiniz bilgiye kısa sürede ulaşacak kadar elimizin altında oldu.

Global dünyada her şey o kadar merkezileşti ki; iletişimin bu kadar gelişmesi ve bunun yaşamımızda bu kadar vazgeçilmez hale gelmesi ne kadar yaşamımızı kolaylaştırıyorsa bu sistemde en ufak bir arızanın veya kesintinin de ne kadar sıkıntı yaratmaktadır.

Dün akşam sosyal medya platformlarından Whatsapp, Instagram ve Facebook’da yaşanan birkaç saatlik kesinti, dünyada neredeyse deprem etkisi yarattı. Dünyada yaklaşık 3,5 milyar kullanıcısı olan bu platformlar herkesi etkiledi. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg birkaç saatlik bu kesintide 7 milyar dolarlık bir kayba uğradı.

Siber saldırı mı? Hesaplar çalındı mı? Diye süpekülatif haberler ortalıkta dolaşıp dururken şirketten güncelleme yapılırken meydana gelen bir hatadan dolayı sistemde çökme yaşandığını açıklaması geldi ve sistem düzeldi de rahat nefes alındı.

Devletlerden, şirketlere hatta kişisel yaşamımıza kadar düzeni alt üst eden; teknolojiye bu kadar bağımlılık gelecekte nelere yol açacaktır?  Bu konuda daha önceden kimi tartışmalar olsa da gelecekte teknolojiye bu kadar bağımlı olmanın artı ve eksileri tartışılacaktır.

Devlet kurumlarından iş dünyasına ve hatta kişisel yaşamlarımızda önemli bir yer tutan internetin birkaç saatlik kesintisinin bize global dünyada her şeyin ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve en küçük bir hatanın nelere mal olduğunu da göstermiş oldu.

Yaşamımız ve ilişkilerimiz üzerinde internetin ne kadar etkileyici ve belirleyici olduğunu ortaya koydu. İnternete bağlanan ve artık kolay kolay vazgeçemeyeceğimiz sınır tanımayan bir ilişki ve iletişim aracı oldu.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR