Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Mahsa Amini

Mahsa Amini

Erkeğin kadına yönelik şiddet ve baskı altında tutma yaklaşımı uzun bir geçmişe sahip. Erkek egemen yaklaşımın hâkim olmasından bu yana kadını tahakküm altına alma ve ötekileştirme sürgit devam etmiştir. Yaşam kadın ve erkek eşitliği, özgürlüğü ve birlikteliği üzerine kurulmuş olmasına rağmen; ata erkil anlayış kadını dışlayarak yaşamı ve toplumu egemen cins olarak damgasını vurdu. Kadını ataerkil yaklaşımlarına göre şekillendirmek istedi. Bu yüzden kadınlar üzerindeki baskı ve şiddeti sürgit devam etti. Bunun en son örneği de geçtiğimiz günlerde İran'da yaşandı.

İran’da uzun yıllardır kadın üzerinde estirilen baskı dalgasının en son örneği, 22 yaşındaki Masha Amini’nin öldürülmesiyle yaşandı. Daha önce kadınların recmle öldürülmesinin bir benzeri yaşandı denilebilir. Masha Amini başörtüsünü 'düzgün' takmadı, saçı gözüküyor diye ahlak polisi tarafından sokak ortasında öldüresiye dövüldü. Komaya sokulan Masha kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Birçok insanın izleyemeye yüreğinin kaldıramadığı, Masha’nın sokak ortasında dövülmesi ve can çekişen görüntüleri medyaya da yansıdı. Bu olay İran’da ve birçok ülkede kadınların yoğun tepkisine neden oldu. İran’da kadınlar protesto için başörtülerini çıkardılar, kimileri de saçlarını kesti.

Yaşanan bu olay kadının toplum içindeki yerini bir kez daha düşündürttü. Erkek egemen toplumlarda erkekler neden kadınları bu kadar kolay ve sudan bahanelerle öldürme yetkisini kendinde görüyor sorularına yol açtı.

Toplumlar bir taraftan kadın erkek arasında hak, hukuk eşitliğini savunan düzenler kurmaya çalışırken, eşit ve özgür bireyler olma yoluna girmeye çalışırken; erkek egemenlikli yaklaşımda diretilmesinin, erkeğin ısrarla kadını eve hapsetme anlayışında diretme yaklaşımı eleştirilmekte ve kınanmaktadır.

Erkek egemenlikli ata erkil anlayış cinsiyetçi kalıplar arasına hapsedilmek istenen kadına nefes alma hakkını dahi çok görerek onu gittikçe eve hapsetmeye çalışmaktadır. İran’da uzun zamandır uygulanan kadın üzerinden toplumu kalıplara sokma yaklaşımı ülkeyi kapalı bir toplum haline getirdi.

Ortadoğu’nun en eski devletlerinden olan İran’da çeşitli bahanelerle kadını baskı altında tutma başta kadınlar olmak üzere bölge ülkeleri açısından da önemli bir sorundur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR