Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Mutsuzlukta birinci olmak

Mutsuzlukta birinci olmak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in yaptığı ‘Yaşam Memnuniyet Araştırması’na göre en mutsuz illerin başında Diyarbakır olduğunu açıkladı. Daha önce de; Birleşmiş Millerin açıkladığı ‘Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye’yi 146 ülke arasında 112. Sırada göstermişti. Her iki araştırmadan yapacağımız çıkarsamaya göre; Diyarbakır Dünyada mutsuzluk sıralamasının başlarında yer alan ülkenin en mutsuz ili oluyor. Diyarbakır özelinde ise mutsuzların il nüfusuna göre oranı %24,75 olarak açıklandı.

Diyarbakır’da yaşayanlar bu tabloya baktığında acaba kendini nasıl hissedecek? Ruh hali daha da kötü mü olacak? Yoksa bu mutsuzluk dalgasının girdabına kapılmadan yaşamına nasıl devam edecek? Diyarbakır’da böyle bir tablonun ortaya çıkmasında ekonomi önemli bir neden olarak ortaya çıkıyor. İnsanlar daha okullar açılmadan hatta kış gelmeden ortaya çıkacak ek maliyetleri düşünmeye ve bir çözüm yolu bulmaya çalışıyorlar. Hayat koşulları her geçen gün bir öncesine göre daha da pahalı ve dayanılmaz hale geliyor. Elektrikten yakıta kadar peş peşe gelen zamlar bütün ihtiyaç maddelerine hemen yansıyor. Pazarda markette aldığın ürünün fiyatını bir daha bulamıyorsun. Müşterisi karşısında satan mahcup alan mağdur psikolojisi içinde kendisini ezik hissetmektedir.

Okullar da açılırken defterden kaleme, servis ücretlerine, okul kıyafetlerine kadar ihtiyaç malzemesinde her şey ateş pahasına dönmüş durumda, birkaç öğrencisi olan aile yapacakları bu harcamaların altından nasıl kalkacağım diye kara kara düşünüyor.

Okuldan sonra bir de önünde duran bir kara kış vardır. Kış bir de kışlığını gösterirse nasıl ısınacağının derdi ayrı bir karabasan gibi üstüne çökmektedir. Ayrıca oturduğu ev de kiraysa eve giren gelir bu harcamalara yetmeyeceği ortadayken psikolojisi ve hayat sevincinin, hayallerinin sorunlu olacaktır.

Ekonomik, sosyal, siyasal birçok sorunu yaşayanlar güvensizlik ve mutsuzluk sarmalı içinde yaşama tutunmaya çalışmaktadırlar. Ruh hali bozulan bireyler toplumu, toplum da bireyi etkilediğinden ruh sağlığı bozulanlar nasıl mutlu olacak? Hayal kuracak?

Tarih boyunca 33 medeniyete ev sahipliği ve yönetim merkezi rolünü oynamış Diyarbakır mutsuzluk tablosunun başında yer almayı hak etmemektedir. İnsanları mutlu edecek çözümlerin üretilmesi gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR