Devran Sinanoğlu

Devran Sinanoğlu

Oy havar cinayet var!

Oy havar cinayet var!

Bir ağıttın dilidir havar.

Üzüntünün şahidi, çaresizliğin ifadesidir havar!…

Gün geçmiyor ki bir kadın cinayeti haberi olmasın,

Gün geçmiyor ki çocuklar öksüz kalmasın,

Gün geçmiyor ki kadına ve çocuğa taciz, tecavüz haberleri gelmesin,

Gün geçmiyor ki toprağa bir can daha düşmesin!…

Toplum olarak biz ne zamandan beri insanlıktan çıktık?

Biz ne zamandan beri masum insanları keyfimiz için katletmeye başladık?

Allah’ı ağzımızdan düşürmeyiz ama onun emanetlerine ve emirlerine de uymayız. “Kim bir canı, başka bir cana ya da yüzünde fesat çıkarmasına karşılık olmaksızın öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur.” Maide süresi, 32. Ayet

Dini suiistimal edip, toplum mühendisliğine soyunanlar; bir de bu ayeti insanlara açıklasalar ne kadar güzel olurdu. Kimsenin işkence, şiddet, taciz, tecavüz vb. gibi şeylere hakkının olmadığını, herkesin insanca yaşaması gerektiğini söyleseler, yaratıcının bütün insanları özgür yarattığını, irade verdiğini söyleseler, hiç kimsenin başka bir kimsenin hakkını gasp etmeye, iradesine ipotek koymaya hakkının olmadığını anlatsalar çok daha güzel olurdu.

Bütün dinler, ideolojiler, ana akımlar… çocukların ve kadınların öldürülmesini mubah saymaz. Onların öldürülmesini istemez. Tam tersi yaşamak ve yaşatmak için uğraşırlar. Durum böyleyken biz kalkıp inandığımız değerlere ters düşecek eylemlerde bulunuyoruz. Bu da bizim ne kadar tezat bir durumun içinde olduğumuzu gösteriyor.

Kişiliği oturmamış, karakteri zayıf ve kendini ifade etmekte zorlanan insanlar şiddete başvurur.Peki şiddet çözüm mü? Evet çözüm, yanlış okumadınız onlar için evet çözüm. Zira çözüm olarak görmeseydiler bu yanlışı yapmaz, toplum olarak da bu yanlışta ısrar etmezdik ve bu cinayetler devam etmezdi.

Kadına ve çocuğa şiddet uygulayanlara karşı cezaların artırılması gerekiyor. Yasal düzenlemelerin biran önce TBMM geçmesi lazım. Şiddete ve öldürmeye meyilli kişilerin rehabilite edilip, topluma kazandırılmaları lazım.

Birine kötülük yapmadan önce empati kurmamız lazım. Onlara yaptığımızı, onlar veya bir başkası bize yapmış olsa, biz bunu kabul eder miydik. Kesinlikle hayır der gibisiniz. Madem ki size yapılmasını istemediğiniz bir şeyi lütfen sizde başkasına yapmayın.

Unutmayın kadın ve erkek (eşler) yüce yaratıcının birbirine emanetidirler. Beyler Allah’ın emanetine ihanet etmeyin. Öldürmekle, şiddet uygulayarak erkeklik olunmuyor. Erkekliğin şartlarından bir de emanette ihanet etmemektir.

     Lütfen size verilen emanetlere sahip çıkın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Devran Sinanoğlu Arşivi
SON YAZILAR