Bêjdar Ro Amed

Bêjdar Ro Amed

Tamamlayıcı tıp

Tamamlayıcı tıp

İnsan sağlığını ilgilendiren tüm inceleme, alan ve gelişmelere açık olmak gerekir. İnsan sağlığı her şeyin önündedir. İnsan ve yaşamı temel değerler bütünlüğü olduğundan, insan sağlığını esas alan tüm şifa çalışmalarına Tamamlayıcı Tıp demek yerinde olur.

Enerji Tıbbı

Doğal toplumun tüm aşamaları ve uygarlık sürecinin ilk dönemleri Enerji Tıbbı ile iç içe olan dönemleri anlatır. Şifacılık çalışmaları ekseriyetten bu dönemlerde daha belirgindir. Yapılan çalışmalara enerji tıbbi adını vermeseler de, insan sağlığını ilgilendiren ve insan sağlığına dönük şifa çalışmaları, enerji tıbbı ekseninde yer alır. O dönemlerde moleküler tedavi olarak bildiğimiz bitkilerle ilaç ve merhem yapma, kaynatıp şurup haline getirme vb. çalışmalar da enerji ile birlikte yapılan şifa paylaşımlarıdır.

Geleneksel Tıp

Geleneksel tıp, enerji tıbbından sonra gelişen ve hayatımıza geç giren bir sağlık çalışmasıdır. Bu çalışmanın başlangıç temeli Hipokrat öncesi dönemlere dayansa da, Hipokratla birlikte daha fazla ön plana çıkarak, görünür olur. Bu çalışmalarda yer alan sağlıkçılar da yeminlerini bu geleneğe göre yaparlar.

Geleneksel tıp ihtiyacı neden doğdu diye sorabilir ve

sorgulayabiliriz? Bu yabana atılmayacak kadar önemli bir soru ve sorgulamadır. Enerji tıbbı hem enerji bedenimiz hem de fiziki bedenimizle ilgiliyken, geleneksel tıp ise daha çok fiziki bedenle ilgilidir. Enerji bedenimizi keşfetmeyen bir tıp her zaman eksiktir ve sağlığa dönük çözümleri ise kısır ve yetersizdir. Nedeni ise üretilmeye çalışılan teknik ve elektronik cihazlarla çalışmasıdır. Teknolojiyi hayatımıza yerleştirmek ve insan sağlığına dönük bundan yararlanmak elbette ki önemlidir. Bunu yok sayamayız. Ama insan sağlığı sadece bununla ve geleneksel tıbbın bu boyutuyla anlaşılamaz, eksik kalır. Yetersizlikler yaşar, insan sağlığı gibi çok çok önemli olan bu alana gerekli ilgiyi gösteremez ve hak ettiği önemi veremez. Doğal olarak bunu görme imkanına da sahip olamaz.

Tamamlayıcı Tıp

Sağlık adına yola çıkmış, bir çok yeni buluşa imza atmış, bu anlamda ciddi katkılar sağlamış bir tıbbı ve sağlık emekçilerini göz ardı edemeyiz. Bu açıdan, insanın sağlığını kapsayan şifa da bu bütünlüğü oluşturacak olan tıptadır. Enerji tıbbı ile geleneksel tıbbın Tamamlayıcı Tıp olarak konumlanması bu açıdan önemli ve yerindedir. Bu yapıldığında, insan sağlığı üzerinde farklı oyunlara yer açan, bunu çıkara dönüştüren, görmezden gelen sağlık dışı oyunlar sona erer veya hafifler. Sağlık ve şifa ile ilgili olan her insan, bunu gözeterek insan sağlığına eğildiğinde, başarılı bir yaşamın temelini de atmış olur.

Sağlık çalışmaları uzmanlık gerektiren bir alan olsada, uzmanlık aynı zamanda her an öğrenmesini bilen bir incelemeye karşılık geldiğinde anlamlı olur. Tamamlayıcı tıp bunu öngören ve geliştiren bir alandır . Yaşam, şifa ve sağlığı gözeten her sağlıkçı ya da şifacı bununla ilgili inceleme ve sorgulama içinde olursa, o denli yeni alanlar açar ve sağlık alanında başarılı hizmetlere vesile olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bêjdar Ro Amed Arşivi
SON YAZILAR