Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Toplum Ne Kadar Mutabık Olacak?

Toplum Ne Kadar Mutabık Olacak?

Millet ittifakını oluşturan altılı masanın uzun zamandır üzerine çalıştığı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı. 9 ana başlık 75 ara başlıktan oluşan 240 sayfalık metinde yapılması öngörülen politika ve projeler sıralandı. Hükümet programı niteliğindeki bu metin üzerine toplumun beklentilerine ne ölçüde yanıt olduğuna ilişkin birçok aydın yazar değerlendirmelerde bulundu. Bu konudaki değerlendirmeler önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Çünkü bu metin sadece bir iktidar olmayı değil. İktidar olduktan sonra devletin ve kurumlarının da yeniden yapılanmasını öngören vaatler ve hedefler içermektedir.
Metni değerlendiren birçok kişiden farklı değerlendirmeler kamuoyuna yansıdı. Metni yeterli bulanlar olduğu kadar eksik bulanlar da oldu. Bileşim farklı siyasal partilerden oluştuğu için, mutabakat metni bileşimi oluşturan partilerin kendi kitlesine hitap eden yönüne dikkat çekilmektedir. Bu durum normal karşılanmaktadır. Çünkü birbirleriyle farklı dünya görüşlerini savunan partilerin asgari müştereklerde uzlaşmasının bir sonucu olduğu için metin bir yerde temkinli bir iyimserlikle karşılandı. Metin üzerine görüş belirten birçok kişi; yeniden devlette kurumsal yapılanmaya gidilmesine, devletin ve kurumların yeniden yapılacağına dönük vurgulara ve maddelerin önemli olduğunu belirterek bu noktalara özel dikkat çekmektedirler.
Ancak metinde açıkça yer almayan ve altı çizilmeye iki konuya da dikkat çekilmektedir. Bunlardan birincisi seçimde sonucu belirlemede önemli bir rol oynayacak olan HDP ve Kürt seçmenin önemli taleplerinden olan; Kürt sorunu ve ana dilde eğitim konusuna yer verilmemesidir. 240 sayfalık metinde Kürt kelimesinin dahi geçmemesi bu meseleye duyarlı olan kesimler tarafından eleştiri konusu olmaktadır.
Ayrıca uzun bir zamandır toplum gündemini oluşturan, neredeyse her akşam haberlerde yer alan şiddete uğrayan kadınlar için bir korunma ve duyarlılık oluşturan İstanbul Sözleşmesine atıfta bulunulmaması da dikkat çeken ve eksikliği vurgulanan konular arasında olmaktadır.
Seçim kazanmak için önceden hazırlanan metinler tek başına yeterli değildir. Bunun halk içinde anlatılması ve kavratılması da önemlidir. Çünkü beyannameler tek başına seçim kazanmaya yeterli değildir. Bu yüzden bu metnin kadına şiddet konusunda duyarlı olan kadın dayanışma örgütlerine ve Kürt seçmene anlatılması ve ikna edilmesi de gerekmektedir. Yoksa bazı kaygı ve çekincelerden dolayı seçimin sonucunu belirleyecek olan kadınların ve HDP seçmeninin oyunu alamaması durumunda bu mutabakat metni sadece yazılarda kalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR