Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Uzay ve açlık

Uzay ve açlık

Dünyada açlık sorununu çözmek için öngörülen politikalar bir sonuç vermediği gibi açlık bir önceki yıla göre daha da artış gösteriyor. Yaşam koşullarımız her geçen ay bir adım daha geriye doğru gidiyor. Tarım ülkesi olmamıza rağmen elektrik, yakıt, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreten çiftçinin bir kısmı ürettiğinin karşılığını alamadığı için üretimden kopmaktadır. Üretim gücü zayıflayınca da tüketim maddelerinin piyasadaki fiyatları artmaktadır. Üretenin emeğinin karşılığını alamaması, üretimden kopuşunu getirmektedir.  Üretimden kopuşa iklim krizinin getirdiği kuraklık da eklenince üretim-tüketim dengesi alt üst olmaktadır.

Üretimden kopan insanların köylerde yapacakları bir iş kalmayınca bir çözüm olarak kentlere akıyorlar. Kentlere geldiklerinde de onları bekleyen işsizlik oluyor. Çoğu hayal ettiğini bulamıyor. Elindeki birikimleri tükendikten sonra genellikle yaşam koşulları aşağı doğru seyrederek bir müddet sonra açlık sınırında yaşayanların sınıfına katılıyor.

Kentlerde de pandeminin getirdiği ekonomik sorunlar, çoğunun işini kaybetmesi sonucu açlık ve yoksulluk sınırına doğru sürüklenmektedir. Yoksulluk sınırında yaşamlarını sürdürmeye çalışan birçok aile artan enflasyonun baskısı altında çaresiz kalmaktadır. Yoksulluk ve açlık sınırında bir yaşam sürdürmeye çalışmak insanların sadece yaşam düzenlerini değil; psikolojilerini de derinden etkilemektedir. İnsanların yaşam heyecanları ve geleceğe dönük umutları tükenmektedir.

İnsanların karşı karşıya kaldığı sağlıklı beslenememe sorunu borç harç içinde kalmaları çaresizlik duygularını körüklemektedir.

Sadece ülkemizde değil, dünyada da artarak bir sorun haline gelen yoksulluk ve açlık sorunu hangi sınıra kadar gidecek sorusu aynı zamanda dünyanın da nereye doğru gittiğini sorgulatmaya başlatacaktır. Açlık sorunu insanlığın çözüm bekleyen önemli bir sorunu haline gelmektedir. Uzayı fethetme yarışına giren dünyada açlık sorununun çözülememesi; insanlığın öncelikle çözmesi gereken en önemli sorunu ve büyük çelişkisi olarak çözümler beklemektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR