Melis Doğan

Melis Doğan

Yaratılış ve sanat

Yaratılış ve sanat

Bob Ross eşini kaybettikten sonraki ilk programda resim yaparken dökülen sözleri:

Işığa sahip olmak için karanlığa sahip olmalıyım. Zıt şeylere sahip olmalısınız.karanlık ve ışık , ışık ve karanlık resme devam. Işığa karşı ışığınız varsa. Hiçbir şeyiniz yoktur. Karanlığa karşı karanlığınız varsa temelde hiçbir şeye sahip değilsinizdir.işte oradayız tıpkı hayattaki gibi arada bir hüzünlenmen gerekir iyi zamanların geleceğini bilmeliyiz. Şimdi iyi zamanların gelmesini bekliyorum.

Bob Ross yaşamı boyunca ve halen daha izleri günümüze ulaşan fırçasının ucuyla tüm güzellikleri aktaran ve bence insanlara resim sevgisini aşılayan değerli ustamın bir anısı ile Yaratılış ve Sanat konu başlıklı yazıma başlamak istedim.

Sanatın karşılığı olan üstün yaratıcılık tanımın yaratılış ile derin bir bağ kurarak bildiklerimi sizlere aktaracağım.

İnsan var olduğundan bu yana sanata ilgi duymaya başlamıştır. Nasıl ki yaşamını sürdürmek için yapmış olduğu kesici aletler, kap kacaklar gibi. Birçok çalgı aletinin de yapımını üstlenmişlerdir. Kendileri bunları kutlamalarında, eğlencelerin de kimi zamanda tehlike anında kullanarak günümüze kadar miras olarak taşımıştır. Aynı zamanda ilk resimlerde yine ilk çağ döneminde mağara duvarlarında başlamıştır. Kullanılan her rengin bir anlamı olup ilk başlarda sadece avlandıkları hayvanları resmetmiş gibi gözükseler de bunların içinde kadın erkek figürleri, tehlikeli gördükleri hayvanları, kullandıkları nesneleri ve birçok konuyu ele alarak duvarlara resim yapmışlardır. Sizce bu insanlar bu kadar yaratıcı olmasaydı günümüzde ne gibi bir eksiklik ile karşılaşırdık hiç düşündünüz mü ? Yaratmanın bu kadar kutsal olduğu bir eylemde günümüzde neden sıradanlaştırılıp desteklenmiyor. İç sesinizi duyar gibiyim. Evet tam olarak da öyle yaratmak sadece kendi sınırları içinde sıkışan bir durum değil. Kimi zaman gelenek haline dönüşüp, kimi zamanda tıpkı bir devir etme gibi daha ileriye taşımak için yapılan öncü eylemdir. Yaratmanın sanat için büyük önem taşıdığını ve bunun sonucunda sanatın engellenmesi yaratıcılığı tutsak yapıp daha ileriye ve iyisinin olmayacağını sizlere söylemek isterim.

Yukarda bahsettiğim örnekteki gibi karanlıklara rağmen ışığınızı göstermeye çalışıyorsanız. Buna sevinin çünkü yıldızlarda sadece gece gözükür. Ve siz bir yıldızsınız parlamaya devam edin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Melis Doğan Arşivi
SON YAZILAR