Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Yoksullukla pandemi arasına sıkıştık

Yoksullukla pandemi arasına sıkıştık

Covid-19 sağlığımız yanında en çok da ekonomimizi ve yaşam koşullarımızı tehdit etti. Pandeminin getirdiği kısıtlama ve kapanma yoksulluğu ve işsizliği daha da arttırdı. Toplumsal yaşamımızı alt üst etti.

Yaşamlarını günlük çalışmalarıyla sürdürmek durumunda olan insanlar, ihtiyaçlarını karşılama konusunda iyice zorlandılar. İnsanların çoğu açlık sınırına geldi. Yoksulluk ve işsizlik arttı.  Borç harç içinde yaşamlarını nasıl devam ettireceklerini bilemez hale geldiler.

Özellikle küçük çaplı üretim yapan imalat sektörlerinde üretimler zayıfladı ya da durdu. Birçok işletme sahibi kiralarını, kredilerini faturalarını ve çalışanlarının ücretlerini ödeyemedikleri için iflas etti. Kapanmak zorunda kaldı. Kapanan işletme sahipler bütün birikimlerini kaybettikleri ve bir daha işletmelerini açamayacakları için onlar da bir alt kesime, yoksullar ve işsizler sınıfına dâhil oldular.

Covid-19’a yakalanmamak için çabalarken gün geçtikçe daha da kötüleşen ekonomik yaşam koşullarının yarattığı sorunlar insanları kırk katır kırk satır ikilemine soktu.

Ekonomik sorunlar ve krizler böylesi pandemi ya da savaş koşullarında daha da derinleşmiş olsa da; kapitalistler her zaman bunu fırsata çevirmesini bilmişlerdir. Onlar daha da zengin olurken, orta kesimler yoksullaşmış, en altta yaşamlarını sürdürmeye çalışanlar ise yokluğun ve yoksulluğun dibini görmüşlerdir.

Ekonomik yaşam koşullarımızın ve sağlığımızın ciddi tehdit altında bulunduğu bu durumdan nasıl kurtulacağız? Toparlanma ve iyileşme nasıl sağlanacak? Küresel bir boyutu da olan bu sıkıntılardan nasıl ve hangi yöntemlerle aşacağız? Kafamızdaki sorulara çözümler bulunmadan yarınlara nasıl güvenle bakacağız? Çözüm bulamadığımız sürece geleceğe olan umutlarımız da fulu olmaya devam edecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR