Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Yükselen enflasyon dibe vuran hayatımız

Yükselen enflasyon dibe vuran hayatımız

Dolar yeniden yükselişe geçti. Haberi duyan birçok kişi içinden eyvah çekti. Neredeyse hayatımız dolara bağlandı. Her yükselişinde halimiz ne olacak diyoruz. Bu bağımlılık bizi iyice güçten halden düşürdü. Dolar her yükseldiğinde hızla değişen etiketler nedense düşünce aynı hızla bir türlü etiketlere yansımadı. Şimdi yükseliş haberleriyle birlikte iğneden ipliğe her ürünün etiketi değişecektir.

Her geçen gün bir parça daha zayıflayan alım gücümüz, kötüleşen yaşam koşularımız nerede duracağı, nasıl durdurulacağı belli olmayan bir belirsizlik içinde iyice dibe doğru çekiliyor. Öyle ki sürekli yukarı doğru tırmanan enflasyon adeta bir kara deliğe dönüştü. Bizi girdabına çekerek yutmaya devam ediyor. Bu anafor içinde kendimize gelme umudumuz da tükeniyor. Kalabalıklar içinde yalnızlaşıyor, kayboluyor, kendimizi arar hale geliyoruz.

Öyle görülüyor ki çözüm bulunamayan ekonomik sorunlar önümdeki yıllarımızı da bizden alıp götürecek. Kendimizden geçtik çocuklarımızın, torunlarımızı nasıl bir gelecek bekliyor endişesi çoğumuzun uykularını kaçırıyor. Açlık ve yoksulluk sınırındaki birçok insanın yaşam koşulları neredeyse uçurumun kıyısında seyrediyor. Sadece karnını doyurma peşinde olmak, sadece insanların gururunu incitmekle kalmıyor. Ruhsal ve psikolojik olarak derin travmalar yaratıyor ve içten içe çürütüyor.

Gıda fiyatlarındaki artışlar sonucu artık pazarda markette kilo ile alma devri geçmişte kaldı. Şimdi pazara gidildiğinde meyve ve sebzeler tane ya da gram ile başlanması, evde bomboş buzdolabıyla karşılaşılması, mutfakta ne pişireceğim kaygısı katlanılması zor bir psikolojik atmosfer yaratmaktadır.

Yaşanan hayat pahalılığında dolayı bütün harcamalarından kısan insanlarından bir kısmı öğün atlatmaya başladı. Nereden kısarım diye kara kara düşünüyor. Yarı aç yarı tok süren yaşamlar.

Köylülerin üretimden vazgeçmeleri, gelir eşitsizliği, orta sınıfın erimesi, enflasyonla nasıl başa çıkılacağının bilinmezliği insanlara akla karayı seçtirmeye benziyor.Çözümler bulunmazsa ekonomik kriz geleceğimizi karartan yaşamsal bir tehdit haline gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR