Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Zamanın eskittikleri

Zamanın eskittikleri

Pandemi sürecinde virüsten korunmak için yaşanan kapanma süreci, maske ve mesafe tedbirleri zamanla akraba-dost ilişkileri üzerinde derin tahribatlar yarattı. Yani uzun yıllardır devam eden ilişkilerin arasına Covid-19 girdi.

Covid-19’un bulaşından korunmak için insanlar aralarındaki ilişkileri en asgari seviyesine indirdi. Covid-19 kan bağı, baba oğul, ana kız ilişkileri dinlemedi. İnsanlar sokakta, yolda karşılaştığı dostuna sarılamadı, Takılan maskelerden dolayı sokakta birbirini tanıyamadı. Ortadoğu insanlarının geçmişten beri gelen tokalaşarak ve sarılarak hal hatır sorma geleneği yerini mesafeli durmaya sevk etti. Sıcak ilişkiler yerini uzaktan selamlaşmaya, telefon üzerinden mesajlaşmaya ya da karşılaştıklarında görmemeye yol açtı.

Pandemi süreci dostlar arasındaki ilişkilerin yanında ekonomik ilişkileri de sarsmaya başladı. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar ekonomik dengeleri de alt üst etti. Şimdi bir ölçüde hayat normale döndü ama bu süreçte derinleşen ekonomik kriz, enflasyon ve beraberinde alım gücünün düşmesi, özellikle alt gelir gurubunda yer alanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamada ciddi zorluklar ortaya çıkardı. Yaşamsal kaygı insanların psikolojilerini de derinden etkilemeye başladı. Daha önceden insanlar arasında mesafeli durmaya neden olan Covid-19’un yerini şimdi ekonomik nedenler aldı. Maddi durumu iyi olanlar, acaba borç para ister mi? Endişeleri deyim yerindeyse kırk yıllık dostları birbirinden uzaklaştırdı. Ekonomik krizin derinleşmesiyle insanlar kendi dar kabuğuna çekilmeye, kendini çevresinden soyutlamaya başladı.

**

Pandemi sonrası dünya artık eskisi gibi olmayacağı üzerine çok yazıldı, değerlendirmeler yapıldı.

Durmadan geleceğe doğru akan ve durdurulamayan zaman, iç içe geçmiş doğruları yanlışları birbirinden ayıklıyor. Hayatımızda kurduğumuz ilişkiler de bundan nasibini alıyor. İnsanlar arasında kurulan ilişkiler bir yerde bina yapmaya da benziyor. Duvarı örerken taşlar arasına Horasan Harcı konursa o bina zamanla tarihi eser oluyor. Tıpkı çıkarsız kurulan ilişkiler gibi. Harcı zayıf olan duvarlar ise bir süre sonra harabeye dönüyor.

Zamanın gücü, insanlar arasında karşılıksız kurulmayan, dost gibi gözüken ilişkileri de eskitiyor, harabeye çeviriyor. Kısacası zaman ve koşullar her şeyi yerli yerine oturtuyor. Zaman geleceğe akarken, geride bıraktıklarını ya eskiterek ondan iz bırakmıyor ya da antikleştiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR