Devran Sinanoğlu

Devran Sinanoğlu

Barış elçisi

Barış elçisi

   Kan davaları bu coğrafyada, yüzyıllardır kanayan bir yaradır. Kronikleşmiş, kangren olmuş ve toplumun damarlarına işlemiş bir hastalıktır.

     Bazen çocuklar için, bazen arazi için bazen de kız kaçırma vs. gibi insan yaşamından daha kutsal olmayan nedenlerden dolayı, bir hiç uğruna insanlar ölmüş, öldürülmüş… çocuklar yetim, eli kınalı gelinler dul, anneler ve babalar gözü yaşlı kalmıştır.

    Toplumun örf, adet ve töre dediği şey ölmek, öldürmek veya ceza evine girmek değil. İnsana değer katmaktır, toplumu yüceltmektir. Hiçbir dinde, örf, adet ve törede öldürmek, zulüm etmek yoktur. Bazı insanlar özelliklede Doğu ve Güneydoğu’da kendi emelleri için gencecik fidanları hayattan koparıyor, toprağın soğuk karnında yatırıyor ve bunun adına da töre diyor, feodal sistemin kanunu diyor. Bazı insanlarda bunların tersini diyor. Barış diyor, insanlar ölmesin, gençler toprakta uyumasın diyor. Feodal yapıya inat törenin güzelliklerini, toplumsal değerlere, toplumsal barışa katkıda bulunmak için çaba sarf ediyor.

     Toplumsal barışın tesisi için sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. Özelliklede bizim coğrafyamızda buna daha çok ihtiyaç vardır. Bu bilinçle kurulmuş olan STK’lardan biri de Metina Aşiretinin kurmuş olduğu, Metina Yardımlaşma ve Eğitim Derneğidir. Metina Derneği;Metina aşireti artık feodal bir aşiretçilik zihniyetinin dışında post modern bir anlayışla ‘Sivil Toplum Kuruluşu’ olma yolunda adımlar atmıştır. Nitekim Cumartesi günü Badikan Derneği ile beraber organize ettiği Barış töreni bunun en güzel kanıtıdır.

     Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu ve Metina Aşireti Derneği Başkanı Sayın Aydın Pirinççioğlu’nun vermiş olduğu mesajlar yaşatmanın, öldürmekten daha kutsi bir değer olduğunu göstermektedir.

     Zulmün son bulması ve akan kanın durdurulması için barış tohumlarının yüreklere ekilmesi gerekiyor. Toplumun her kesiminin taktir ettiği barış törenin sonunda Metin Feyzioğlu, Metina Aşireti Derneğini Başkanı Aydın Pirinççioğlu’na barışa katkılarından dolayı “Barış Elçisi” plaketi verdi.

     Temennimiz artık kan davaları olmasın. İnsanlarımız ölmesin ve bu tür törenlere de gerek kalmasın. Hiçbir şey insan yaşamından ve onurundan daha üstün ve kutsal değildir.

     Bugüne kadar barışa katkısı olan tüm Sivil Toplum Kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Cumartesi günkü barış töreni içinde Metina ve Badikan Derneklerine ayrıca teşekkür ediyoruz.

     Sivil Toplum Kuruluşlarımız iyi ki varsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Devran Sinanoğlu Arşivi
SON YAZILAR