Şevval Akengin

Şevval Akengin

Buruk bir Ramazan Bayramı

Buruk bir Ramazan Bayramı

Dünyayı kasıp kavuran  Covid-19 tüm insanlığı etkisi altına aldı ve hayatımıza daha önce yaşamadığımız tedbirler eklendi bu tedbirlerden biride bayram kutlamaları için geldi.Doğduğum günden beri aile büyüklerine gittiğimiz,sarıldığımız,sofralar kurduğumuz,sohbetler ettiğimiz bayramlar yerini soğuk bir bayrama bıraktı.Bu bayram hepimiz için buruk ve farklı geçeceğe benziyor ama daha güzel günler için bu bayram söylenilenlere uyup evde kalmak zorundayız.Peki bu evde kaldığımız bayramı nasıl kutlamalıyız ve nasıl beslenmeliyiz ?

  RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

- Ramazanda uzun süreli açlık sebebiyle metabolizmanın yavaşladığı unutulmamalıdır ve bu durum kişinin daha hızlı kilo almasına sebep olmaktadır.3-4 günde kilo alınmaz diye düşünenler tüketilen porsiyon miktarlarının,şeker ve şekerli ürün tüketiminin arttığını unutmamalıdır.

-Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve ara öğünler ihmal edilmemelidir.

-Besinler çok çiğnenmeli ve az az sık sık beslenilmelidir.

-Şerbetli tatlıları bayram boyunca tüketmek yerine sadece 1 gün şerbetli tatlı tüketilmeli,geri kalan günlerde sütlü tatlılar tüketilmelidir.

-Ramazandan çıkıldığı için beslenme alışkanlıklarının değişmesinden dolayı kabızlık sorunu yaşanıyorsa lif kaynağı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.

-Bayramda özellikle sohbetlerle birlikte yemek yeme süresinin artması sonucu fark etmeden  besin tüketimi artar ve üstüne bu bayram evde olmamızdan dolayı fiziksel aktivitede azalır tüm bunları teraziye koyduğumuzda tüketilen miktar ağır basar bu durumda da tartıda kilo artışı gözlenir.Bu durumun önüne geçmek için tüketilen miktara dikkat edilmelidir.

-Ev içerisinde hareket arttırılmalıdır.

-Telefon görüşmeleri  ev içinde hareket ederek yapılmalıdır.

-Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise çay,kahve gibi içeceklerin tüketilmesi ve bunların su yerine geçildiği düşünülmesi unutulmamalı ki hiçbir sıvı su yerine geçmez bu yüzden günlük su tüketimi 8-10 bardak olmalıdır.

-Asitli içecekler ve hazır meyve suları tüketilmemelidir.

-Bayramın olmazsa olmazı yemeklerden bazılarını tükettiğinizde eksiltmeniz gereken değişimler ise; 10 adet sarma tükettiğinizde menünüzden 2 dilim ekmek azaltınız

1 dilim börek tükettiğinizde menünüzden 2 dilim ekmek 1 dilim peynir azaltın 

1 dilim baklava tükettiğinizde ise menünüzden 1 dilim ekmek,2 porsyon meyve,10 fındık azaltın.Tükettiğiniz baklava,börek,sarmanın glisemik indeksi yüksek olduğu için yanında mutlaka süt,yoğurt,ayran tüketin.

-Bayramda tatlı isteğini bastırmak için tarçınlı,karanfilli su tüketimini ihmal etmeyin.

-Sevdiklerinizle telefonda uzun uzun sohbetler edin bu sohbetler hepimize iyi gelecektir :))) herkese şimdiden iyi bayramlar diğer bayramlarda kavuşmak dileğiyle

DİYETİSYEN ŞEVVAL AKENGİN

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şevval Akengin Arşivi
SON YAZILAR