Selim Kaplan

Selim Kaplan

Gözyaşlarının rengi, kokusu

Gözyaşlarının rengi, kokusu

Bayram öncesi günlerde, kaldırımlara taşan,bayram şekerleri tezgâhlarınınbaşında, kümelenmiş müşteriler alışıldık manzaralardır.
Bayramda çocuklara verilmek üzere,renkli ambalajlarında kilolarca şeker alınır.
Aldığınız şekerlerin ne kadarı çocuklara ulaştı bilemiyorum. Ama hazırlık yaptığınız kadar çocuğun, kapınıza gelmediğini tahmin etmek te zor değil.
Aile sıcaklığı ile komşulukların yer aldığı mahallelerin yerini, kapı komşularının dahi birbirini tanımadığı binalar ve bu binaların oluşturduğu koca koca siteler aldı.
Bu sitelerde, çocukların kapı gezmelerinin kültürü kalmadığı için bayram şekerleri bitmiyorken, bazı binalarda çocukların bayram kutlaması için çaldıkları kapılar da açılmadı?
Bazı sitelerde ise depremden dolayı; binalar, binalardaki kapılar, kapıların arkasındaki öpülesieller ve yanaklar bayrama ulaşamadı.
Bayrama ulaşamayanların geride bıraktıkları insanlar; annelerinin, babalarının, evlatlarının ve depremde kaybettikleri yakınlarınınbayramını, mezar topraklarını öperek kutladılar.
Bayram şekerlerini de mezarlıklarda ziyaretlerine gelen çocuklara dağıttılar. Ellerinde kalan şekerleri desonradan gelecek çocuklar alsın diye mezarlıkların başına bıraktılar,
Sizin evinizdeki şekerler bitmemiş olsa da,bu bayramda,depremden dolayı elli binden fazla yakınlarını kaybedenlerin evinde ne bayram ne de şeker tadı vardı.
Anadolu kültürüne göre; bir evden vefat eden biri var ise, sonraki ilk bayramı yaslı bayramdır. Yaslı bayram, kolu, kanadı kırık ve bir yanı eksik insanların bayramıdır.
Ev temizliğinden ziyade enkaz temizliğinin yapıldığı bu bayramda; namazdan dönecek babamız, bayram kahvaltısı hazırlayacak annemiz, mezarları olmayan akrabalarımız var ise, bayram ancak yaslı bir bayram olur.
Uzak diyardan ziyaretime gelen çocuklarımı kucaklarken, torunumla namazdan dönerken, özenle hazırlanmış bayram kahvaltısını yaparken, birlikte bayram sevincini yaşayıp bayram bitiminde onları uğurlarken, yaslı bayramı yaşayanların yürek sızılarını hep hissettim.
Allah ülkemiz insanlarına bir daha yaslı bayramlar yaşatmasın.
Bayramdan kalan şekerleriniz var ise onları sonraki bayrama bırakmayın, kurur ve yenmezler. Her gün evden çıkarken birazını cebinize koyun ve ağlayan bir çocuk, yüreği buruk bir insan görürseniz ona verin.
Herhangi bir sebepten dolayı, bayramlaşmadığınız yakınlarınız, dostlarınız var ise hala yaşıyorlarken bayramlarını kutlayın. Affeden, seven, yardım eden, şükreden ve gülen olun.
Bu şekilde buruk veya yaslı bir yüreği neşelendirirken, sizin yüreğinizin de bayramı doyasıya yaşadığını görecek, mutlu olacaksınız.
Acıyı ifade eden gözyaşları, mutluluğu ifade eden gözyaşları gibi renksiz ve kokusuzdur.
Gözyaşlarının rengi ve kokusunda birleşen duygularımız gibi acısını yüreğinde taşıyan insanların sorunlarına ortak olalım.
Onlara saygımızı, onlara desteğimizi devam ettirelim.
Bu şekilde, gözyaşlarımız güzel kokar ve baharın renklerini alır.
Saygılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selim Kaplan Arşivi
SON YAZILAR