Abdurrahman Yel

Abdurrahman Yel

Gülümsemenin faydaları

Gülümsemenin faydaları

Sevgili okurlarım merhaba.

Amerikalı ünlü Psikolog William James, “Mutlu olunca mı güleriz yoksa gülünce mi mutlu oluruz?” diye sorar.

Genel kanı insanların mutlu olduklarında gülümsedikleri yönünde. Oysa aslında, insanın fizyolojik altyapısı incelendiğinde yapılan araştırmalar bunun tersi bir durum olduğunu gösteriyor. İnsan vücudu hormonal bir alt yapıya sahiptir. Beynimiz, kaslarımızın şekil alışına göre uygun olan hormonu vücudun ilgili olan bölgelerine salgılattırır. Yüz kaslarımızın aldığı şekle göre beynimizde stres ya da mutluluk hormonlarını salgılarız. Yüzümüz gergin, üzgün ya da kızgınken, vücudumuz, stres ve savaş-kaç hormonları olan kortizon ve adrenalin hormonlarını salgılar. Yüzümüz gülümser durumdayken ise serotonin, dopamin ya da endorfin hormonlarını salgılar. Ruh halimiz nasıl olursa olsun yüzümüzü gülümser durumda tuttuğumuz zaman bu hormonlar salgılanmaya başlar.

Gülmenin sağlığa sanıldığından da daha fazla faydası olduğunu söylemek lazım. Bu konuda ABD’da yapılan iki araştırma, bu durumu destekler nitelikte sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmalar, gülümsemenin stresi azaltmada ve kronik rahatsızlıkların iyileşmesinde önemli etkilerinin olduğunu gösteriyor. Kronik rahatsızlıkları olan 19 kişilik bir hasta grubu oluşturuluyor. Bazı günlerde hastalar ilaçlarını almadan önce, onlara 15 dakikalık komik filmler izletiliyor. Bazı günlerde de yine hastalar ilaç almadan önce, onlara dramatik filmler izletiliyor. Sonuçlar açıklandığında deneklerin komik filmlerden sonra ağrı seviyelerinin düştüğünü ve kendilerini daha iyi hissettiklerini söylemişlerdi. Gülümseme ile beraber salgılanan endorfin ve dopamin maddeleri ağrı kesicidir. Dopamin seviyesinin artmasıyla insan ağrı duymamaya başlıyor.

Bir başka araştırma da 1950-1960 yılları arasında Amerika’daki kolejlerde basılan okul yıllıkları kullanılarak yapıldı. Yıllıklarda bulunan lise öğrencilerinden ölenlerin fotoğrafları iki gruba ayrılıyor. Bu yıllıklarda bulunan fotoğraflar incelenerek yapılan araştırmada, fotoğraflarda gülümseyen ve gülümsemeyen insanların ne kadar uzun yaşadıkları inceleniyor. Gülümseyen yüz hatlarına sahip olanların yaklaşık 10 yıl, üzgün ya da kızgın yüz hatlarına sahip öğrencilere göre daha uzun yaşadığı ortaya çıkmıştır. Yine aynı araştırmada gülümseyen kadınların evlenme oranlarının daha fazla olduğu ve daha fazla çocuk yaptıkları ortaya çıkmıştır.

Gülümseme sırasında salgılanan maddeler psikolojik sağlığımız ile ilgili sağlam bir kalkan işlevi görmektedir. Ruh sağlığımızın korunmasının dışında stresin sebep olduğu hastalıklara da yakalanma riskini oldukça azaltmaktadır. Gülümsemeyle beraber, stres hormonları azaldığı için fizyolojik tehditlerin de azaldığını görüyoruz. Bu güne kadar yapılan araştırmaların sonuçları incelendiğinde gülmenin aşağıdaki durumlara doğrudan iyi geldiğini görüyoruz.

Vücudun ağrı toleransını yükseltip ağrıyı hissetmesini engelliyor.

Stres seviyesini düşürüp gerginliği azaltıyor.

Kan şekeri seviyesini düşürüyor

Kan basıncını düşürüp kan fonksiyonlarını iyileştiriyor

Öz güven geliştirip insan ilişkilerini güçlendiriyor

Doğurganlık ve cinsellik ile ilgili büyük faydalar sağlıyor.

İlişkilerdeki mutluluk seviyesini artırıyor.

Depresyonla baş etmede güçlü bir ilaç niteliğinde.

Kanser hastalarının psikolojik tedavisinde büyük destek sağlıyor…

Gülümsemenin araştırmalar sonucunda bu kadar etkili olduğu ortaya çıkınca son dönemlerde "Gülme terapileri" adı altında, tedavi yöntemleri arasında da yerini almaya başladı. Bu terapilere katılma zorunluluğu olmadan günlük yapılan espriler, anlatılan fıkralar ya da komik yaşantılar zaten terapi etkisi yaratacaktır. Yine birçok yolla ulaşıla bilinen komik filmler, videolar izleyerek de gülümsemek mümkün. Gülmek bulaşıcıdır. Gülümseyen insanlar çevrelerine de pozitif bir enerji verir ve ortamın mutluluk seviyesini yükseltirler. Kendinizi kötü hissettiğiniz bir zamanda, bir odaya geçip 10 dakikalık yalancı bir gülümseme seansını kendiniz de yapabilirsiniz. Yalancı gülümsemenin bile faydalarını kendiniz de fark edebileceksiniz.

Neticede mutluluk mu gülmeyi, gülmek mi mutluluğu beraberinde getirir sorusuna verilebilecek en güzel cevap: ikisi de birbirini getirir olmalı. Ruh halimiz nasıl olursa olsun gülmeyi becerebilmek hayatımız için çok olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Sağlıklı, uzun ve verimli bir yaşam için gülmek, size de iyi gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Yel Arşivi

Umut

21 Eylül 2023 Perşembe 00:10
SON YAZILAR