Ercan Çağlayan

Ercan Çağlayan

Her şeyi bilme hastalığı

Her şeyi bilme hastalığı

Geçen gün sosyal medyada gezinirken Gazeteci bir ağabeyimin paylaşımına denk geldim. Şu ifadelere yer vermişti: “ Harbiden bu ülkede herkes her şeyi çok iyi biliyor. İyi ki sosyal medya var, yoksa bu uzman, bilgili, alim insanlarımız fikirlerini nasıl anlatabilirlerdi.”

Bu yazı bir anket olsaydı, cevabım: “Kesinlikle katılıyorum ve altına da imzamı basarım.”olacaktı. Sosyal medyada fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olmaya çalışanların sayısı Abdülhamit'in orkestrasını gölgede bırakıyor. Ve bu arkadaşların çoğunluğu işsizler ordusunun neferleri.

24 saatlik bir günün 15-16 saatini uykuda geçiren bu muhteremler, günün geri kalan kısmını klavyeşörlük ile geçirirler. Niceliği çok niteliği az insanlar bunlar.

Her şeyi bilirler, bilmedikleri sadece iki rekat namazdır.O da işlerine gelmediği içindir. Daha önce görmedikleri bir adresi sorun, anında tarif ederler. Tabi sonunuz sürpriz nokta gibi bir yere çıkarsa karışmam. Bu sürpriz nokta Turkcell kampanyasındaki gibi tebessüm ettirecek bir nokta olmayabilir, baştan konuşalım bunu. Önüne iki koyun bırak güdemeyecek fakat sosyal medyada sanırsın ülke yönetiyor bu kardeşler.

Fransız yazar Victor Hugoilerleyen zamanlarda Her şeyi Bilmek hastalığıyla boğuşacağımızı öngördüğünden bizlere yardımcı olmak için şu reçeteyi Göndermiş: “Her şeyi bildiğini düşünen  insan kendini farklı sanan bir zavallıdır. Unutma ki, neyi bilmediğini bilmek insan olmanın ilk şartıdır.” Din meselelerinde hassas teraziler den daha hassaslaşan, oysa İslamiyet’in şartlarını bile bilmeyen bu zatlardan insanlığın ilk şartını beklemekte absürd bir bekleyiş olsa gerek.

Tıp literatürü her zamanki kibarlığını sürdürmüş ve her şeyi bilmek hastalığına Dunning- Kruger Sendromu adını vermiş. Bizdeki kibarsız karşılığı cahil sendromudur. Bu cahillik kişiyle sınırlı kalmıyor tabii. Maalesef cahillik neferleri, toplumdaki diğer insanlarla aynı cafeye gidiyor, aynı toplu taşıma araçlarına biniyor, aynı lokantada yemek yiyor. Onlarla beraber ağlayıp beraber gülüyor. Aradaki fark ise sadece Eğitim.

Diplomalı cahil yok mu diyeceksiniz?

Var tabii ki...

Medeniyet yuları takan cahil sendromunun tedavisi için şifa kaynağı olacak bir reçeteye henüz bende rastlamadım. ne yazık ki...

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Çağlayan Arşivi
SON YAZILAR