Şeyhmus Kaya

Şeyhmus Kaya

YKS’ ye Doğru-2

YKS’ ye Doğru-2

YKS’ ye Doğru-1 yazımda, sınava girecek adayların kalan sürede nelere dikkat etmeleri gerektiği ile zaman yönetimi konuları üzerinde durmuştum. Bu yazımda üniversiteli olmanın değeri ve kazanımları ekseninde gençlerin üniversite ve bölüm tercihlerinin önemi üzerinde durmaya çalışacağım.

Sınava hazırlanan her gencin hayalidir üniversiteli olmak, istenilen bir bölüme yerleşmek. Bunun için uzun soluklu bir çalışma maratonundan hakkıyla geçmek gerekiyor. Bu süreçte gençlerin karşı karşıya kaldıkları zorluklar, bu hedefi daha da anlamlı kılmaktadır. Çalışmaların sonucunda gerçekleşen başarı durumları bu hedefe ulaşma inancını ya artırmakta ya da azaltmaktadır. Dolayısıyla hedefe uzaklık ya da yakınlık durumu aynı zamanda yaşam motivasyonunu da etkilemektedir.

Başarı çıtasının yüksekliği hedefe olan inancı artırarak daha olumlu bir birey olmayı sağlamaktadır. Tersi durumlarda da depresif ruh halleri kendini göstermektedir. Böylesi etkiye sahip olan ’üniversiteli olmak’ hedefi ya da hayali, gençlerin neredeyse hayatlarının tümünü etkilemektedir. Bu açıdan bakınca üniversiteye yerleşmek, istenilen bölüme ulaşmak oldukça önem arz etmektedir. Tabi burada önemli olan nokta, gençlerin her hangi bir üniversite ve bölüme yerleşmeleri mi yoksa istedikleri bir yere yerleşmeleri mi? Sanırım bu soruya verilebilecek cevap, gençlerin ne istedikleri, sahip oldukları imkânlar, içinde bulundukları fikir dünyası ve kurdukları hayaller belirleyici olacaktır.

Bir gencin hem akademik hem de sosyal açıdan kendini geliştirebileceği, yeteneklerini keşfederek onları da geliştirebileceği en önemli yerin üniversiteler olduğunu ifade etmek yerinde olur. Kişisel gelişimin en önemli dönemlerinin birindeyken iyi bir üniversitede olmak, orada gelişimi sürdürmek çok önemlidir. Burada vurgulamaya çalıştığım şey üniversitelerin alt yapısı, eğitim felsefesi ve öğretim üyelerinin kalitesi, gençlerin kendilerini gerçekleştirmeleri açısından oldukça değerlidir. Ne yazık ki ülkemizde üniversitelerimizin önemli bir kısmının sadece binadan ibaret olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Oysa üniversiteler gerek akademik eğitim gerekse bu eğitimi nitelikli kılacak yetişmiş akademik kadro açısından evrensel standartlarda olması gerekmektedir. Öte yandan burs, barınma, ulaşım, kültür, sanat ve diğer alanlardaki imkânların geniş ve ulaşılabilir olması gerekir. Altyapısı iyi bir üniversitede imkânları yerinde kullanarak okuyan bir öğrenci, hem mesleki açıdan hem de sosyal açıdan fark yaratacaktır. Gençlerin bunları dikkate alarak hareket etmeleri, başarılı ve mutlu bireyler olmalarına ciddi oranda katkı sağlayacaktır.

Gençlerimizin hayallerine kavuşmaları ve kendilerini gerçekleştirebilmeleri için onlara fırsatlar sağlamalı ve her koşulda desteklemeliyiz. Toplumsal huzurun yollarından biriside buradan geçmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Kaya Arşivi
SON YAZILAR