Yahya ÖGER

Yahya ÖGER

İBADETİN EYLEMSEL BOYUTU

İBADETİN EYLEMSEL BOYUTU

İslami topluluklarının tırnak içerisinde İslami yapıların İsrail'e karşı çıkardığı sesler çok cılız kalıyor. Hele Ortadoğu ülkelerinde milyonlar da sokağa dökülse çok da kale alınmadıklarını maalesef görebiliyoruz. Muktedirlere bir yaptırım güçlerinin olmadığını, sömürgeci ülkelerin huzurunu sokağa çıkmaların kaçırmadığı acı bir hakikattir.

Cılız bir ses çıkaranlara da; çağdaş dünyanın çocuk katili İsrail Başbakanı Netanyahu "Çıkarınızı korumak istiyorsanız, sessiz kalın" diyerek horozlanması ve İki milyar insanın bunu sineye çekmesi anlaşılır değil.

Şimdi gel gelelim Hac ibadeti ve Umre ziyaretlerine.

Dünya'nın dört yanından milyonlarca Müslüman’ın hem bedensel hem ekonomik anlamda Hacın yerine gitmek için sıra bekliyor.

Farziyeti konusundan Nas var. Kimsenin buna itirazı olamaz.

Ertelenir mi ertelenmez mi? Mevsimsel olarak bir aya sabitlenir mi? bunun tartışmasına elbette ki girmeyeceğim. Hatta tartışmasını zul görürüm. Bununla ilgili Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaatin genel kanaati benim de kanaatimdir.

Malumunuz pandemi döneminde bütün dünya evle kapandı. Hac ibadeti 2 yıl boyunca 2020- 2021 yapılmadı/yapılamadı. Bu demek oluyor ki zorunlu hallerde ibadetlerin ertelenmesi imkân dâhilindedir.

Her yıl ortalama 2 milyona yakın bir hacı adayı Suudi Arabistan'a akını diyor“ Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk. İnnel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l mülk, lâ şerike leke” telbiyenin tek ağızdan çıkmasının heyecanı bile güzeldir.

Özgür Bir Suudi toprağında Rabbim bu ibadeti herkese nasip etsin.

Bir kaç not: Hac ve Umre bir ibadettir turistik bir gezi değildir. Peygamber (AS) ömründe bir defa hacca gitmiştir.

Gelelim işin ekonomik boyutuna' Arama motorlarında da yazdığınızda her yıl ortalama 2,5 milyona yakın Müslüman hac farizasını yerine getirmek için kutsal beldeye gidiyor. Hacın ekonomik paketi 6,530 Dolar, 2.500.000 X 6530 = 16.32.000.000 (On Altı Milyar… Dolar)

Yine Suudi Arabistan'a her yıl 5,5 milyon Müslüman Umre için yola revan oluyor.

Ortalama bir Umrenin maliyeti 1,100 Dolar. 1,100 X 5,500,000 = 6,050,000.000 (Altı Milyar Dolar.. Hac ve Umre totalde 22.275.000.000 ( YİRMİ İKİ MİYAR.. Dolar) Bu azımsanacak bir meblağ değildir.

Şöyle ki Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 103,6 milyar dolar (2 trilyon lira) düzeyinde olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Krallık bu paraları nasıl değerlendiriliyor dersiniz. Basından bir alıntı ile cevap vereyim:11 Eylül mağdurlarına yabancı ülkelere tazminat davası açma hakkı veren kanun tasarısı karşısında, Suudi yönetimi Amerika’daki 750 milyar dolarlık varlıklarını geri çekme tehdidinde bulundu desem siz tahminde bulunun. Paralar ABD ve İsrail menşeli finans kurumlarında.

Yine başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok Arap ülkelerin tarafından İsrail menşeli finans kurumlarında bu paraların yatırıldığını da unutmamak lazım.

Soru şu? Boykot yaparak İsrail mallarını sokağa döken benim Müslüman kardeşim, Bir yıl Hac ibadeti erteleme cihetine giderse, petrol vanalarını kapatması noktasında acziyet gösteren krallığın turizmde kazandığı ekonomik vanasının kapatılması, ibadeti protestoya dönüştürmesi daha etkili olmaz mıydı? Lütfen hemen kâfir ilan etmeyin "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" Müslümanlığımız kayıt altına alındıysa şayet

çözüm olarak mı?

Bu paralar Türkiye'nin de içinde bulunduğu İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulan bir fonla Filistin'de, Gazze'de yeni bir kentleşme için kullanılsa Siyonist İsrail devletine ve sevicilerine ne büyük darbe olur.

Yahudi işgalcilerin gözüne sokabilecek devasa inşaatların kaldırıldığı, sağlık,eğitim kurumları ile beraber Filistin'de Gazze'de kurulan şehirleşmenin birlik, beraberlik ve İslami uyanışın en büyük nişanesi olacaktır.

Burada belki de her şeye tepki gösteren fıkhi konularda hala taharetini taşla mı alalım kâğıt mı kullanalım? diyen zevatın elbette ki tepkisini görebiliyorum.

Gelelim Türkiye’nin misyonuna; Türkiye Dünya’nın en büyük müteahhitlik firmalarına sahiptir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde Türkiye, Gazze’de bu görevi üstlenmeli, Türk müteahhitleri kolları sıvamalıdırlar.

İbadetlerimizi ranta dönüştürüp yaptığı katliamlarla Yemen’de, Sudan da ve Afrika'nın diğer bölgelerinde Amerika ve İsrail’e alan açan, Suudi Arabistan’a Dünya Müslümanlarının ibadet paralarını, dualarını, yüreklerini artık sunmamalıdır.

İbadette boykot olur mu? Olmaz mı bilmem ama Hz peygamber (SAV) Hac yolundan geri döndü. O yıl hacca gitmediği gerçekliği de göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Bugün Dünya'nın her tarafında Turizm kaynakları devletler tarafından önemsenmekte turizm gelirleri girdi çıktı noktasından en ucuz ve en karlı ekonomik kaynak olarak kayıt altına alınmaktadır.

Rabbim nasip ettiği bir kere umreye gittik o kutsal beldeleri görme imkânına sahip olduk

Ama inanın ki verilen bunca para diğer bir Batı Avrupa ülkesi vatandaşı kendi inancının gereği, yaptığı bir gezide verseydi gittiği ülkelinin mülki erkânı tarafından el üstünde tutulurdu. Müslüman hacılar ve umreciler Suudi krallığı tarafından pekçok defa insani muameleye bile tabi tutulmadan üstüncü bir bakışla karşılanıyor, Müslümanların eleştirisel söylemlerine karşı birçok organizasyon firması veya kurumsal yapı oranın zorluklarını ve karşılaşılaşılan olumsuzlukları ifşa etmeyin şeklinde bir telkinde bulunuyor.

Not olarak bir kere daha yazmakta fayda vardır.

Hac bir ibadettir. Bu ibadet için şartları tutan Müslüman hayatında bir kez Hacca gitmelidir.

Her ibadette bir eylemsellik olduğu gibi olduğu Hacda mevcuttur. Toplanma, birlik beraberlik olma, dünyada olumsuz ve adaletsiz ne varsa tek vücut olarak yumruğu indirmedir. Mahşerin provasından ziyade dosta güven düşmana hefv vermedir.

Bu yıl hacca gitmeyerek Müslümanların acılarına sessiz Kalan, Suudi krallığına bir tokat indirme arka perdede de Siyonist İsrail, sömürgeci Amerika ve Avrupa'ya en büyük boykot tokadı olarak dur deme vakti olsun

İran’ın Müslüman Sünni topluğu her zaman olduğu gibi arkadan hançerlemesi ile alakalı yeni başlıklar açmak lazım gelir.

Her eylem yeniden diriltsin bizi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yahya ÖGER Arşivi
SON YAZILAR