Zafer Tüzün

Zafer Tüzün

Şehrin aynası kapkara

Şehrin aynası kapkara

Havaların sıcak olmasından kaynaklı ile birlikte parklar dolmaya başladı. Bu alanlarda en çok ihtiyaç duyulan tuvaletlerin ve parkların temizliği daha bir önem kazandı. Bazı bölgelerdeki tuvaletlerin ve parkların yeterince temizlenmediği çok açık bir şekilde görülüyor. Belediyelerin yaptığı ve temizliğini yeterince yapılmadığı tuvaletlerin hali de berbat durumda. Ayrıca hastane tuvaletleri de bundan ayrı değil.İnsan mecbur kalmadıkça bence burada tuvaletlere gitmemeli. Bu tuvaletlerin sorumluluğu kimde ise şayet kendi sorumluluğunu yerine getirmeli. Asla ve asla Halk sağlığı ile oynanmamalı.

Başta Kitap Kafelerin olduğu parklarda ve diğer parklarda öğrencilerin ve sıcaktan bunalan insanların kendini aileleriyle birlikte parklara attığı ve tuvaletleri kullanmaları sebebiyle aktif olarak sürekli kullandıkları lavaboların içerisi pislik içerisinde ayrıca insanların tuvaletleri kullandıktan sonra ellerini yıkamak için ne sabun nesıvı sabun ne detemizlik malzemeleri yok.

Halbuki her zaman için tuvaletler ve çevresinin temiz olması gerekmektedir.Vatandaşlarında lavaboları, parkları, bankları vb. şeyleri kullanırken temiz ve zarar vermeden kullanmaları gerekmektedir. Buna hep birlikte çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak belediyeninsorumlularında dikkat etmesi gereken kurallar vardır.

Parklarda ve camilerdebulunan umuma açık tuvaletlerherkes tarafından çok kullanılıyor. Bu tuvaletlerde belediyenin temizlik personelleri var ama nerede? Peki görevliler varsa neden bu tuvaletler berbat durumda?

Bir şehrin aynası o şehrin temizliğinden belli olmaktadır. İslam ümmeti olarak da temizliğe önem vermemiz gerekmektedir dinimiz bunu bize emretmektedir.

Ama aksi görüntülerle karşılaşıyoruz. İnsanlar Parklarda dinlenirken, aileleriyle otururken, eğlenirken, öğrenciler isekütüphanede ders çalışmakta, bir ara ihtiyacınız için çıktığınız, tuvaletintemizlik görüntüsünü, dönüşte iyi veya kötü olarakkarşınızda kiinsanlara güzel cümlelerle anlatabilirsiniz, tuvalet temizliğinin öneminden üstüne basa basa söz edersiniz. Ama ne yazık ki anlatamıyorsunuz çünkü şehrin aynası kapkara…

Diğer taraftan ise; işletmeler, oteller, özel işletmeler müşterisine temiz WC ile hizmet sunarlar. Bunlar bilinirken ve görülürken, herhangi bir zamanda doğal ihtiyacınızı gidermek için, uğradığınız en yakınınızdaki varsa belediyelerin bakımını yaptığı tuvaletler veya camilere ait tuvaletlerise tek kelime ile rezalettir. Belediyeler ve camiler bu yerleri ihmal etme bakımında da en önde geliyorlar.

Büyükşehir Belediyesişehrin bazı yerlerinde ücretsiz olarak halkın hizmetine sunduğu tuvaletler deücretsiz, ama temiz ve hijyenik olsun.Tuvalet kullanımını tüm şehire yaymalı ve bakımının sürekli olarak yapmalı ve denetimcilerin ise sürekli denetimde olması gerekmektedir.Temizlik malzemelerinin de eksiksiz olarak teminini sağlamalıdır.

Diyarbakır’dabulunan tuvaletlerin bu durumunu gören vatandaşlar yaşanan bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek gördükleri manzaraya adeta isyan ediyorlar.

Belediyenin oldukça kirli ve bakımsız olan tuvaletleri temizleyip varsa onarılacak yerlerin tamiratını yapıp halkın kullanımına devam ettirmesi gerekmektedir.

Vatandaşların parktaki kirlilik, tuvaletlerdeki berbat duruma, tuvalet bölümü pislik içinde. Midemiz bulanıyor. Büyükşehir Belediyesine ait olan bu parklarDiyarbakır’ayakışmıyor. Temizlik ve bakımların kontrolünün yapılmasını istiyoruz. Buralara Halk ve Belediyenin sahip çıkmadıkları için utanılacak bir durumdayız diye tepkilerini açık açık dile getiriyorlar.Tuvaletlerin bu içler acısı halini görenlerin içini acıtıyor. İnsanların ne kadar duyarsız ve sorumsuz olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Evet, tuvalet temizliği çok önemli gerçekten. Eskiden kız istemeye bile gidince ilk önce evin tuvaletine bir bahane bulup gidiliyordu. Şayet tuvalet temiz ise kız göze giriyordu, şayet evin tuvaleti kirli ise o kız göze girmezdi.

Ne yazık ki tuvaleti kullanan insanlarda hor kullanıyor. Ne yazıkki temizlik kültürü yok. Halbuki tuvaletler tertemiz pırıl pırıl mis kokulu olmalı. Sabun mutlaka olmalı. Sular daima akmalı. Tuvaletler de görevli olan görevliler görevini aşk ile itinayla her gün yapmalı. Tuvalete girince insanın içinin açılması gerekiyor. Çünkü tuvalet temizliği bir toplumun aynasıdır. Ve diyoruz ki LÜTFEN TUVALETLERİ TEMİZ KULLANALIM…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zafer Tüzün Arşivi
SON YAZILAR