Zafer Tüzün

Zafer Tüzün

Hazar mavidir mavi kalsın!..

Hazar mavidir mavi kalsın!..

3 tarafı sularla çevrili olduğu için Türkiye’nin yarımadası konumunda bulunan Elâzığ’da‘doğunun gizli denizi’olarak bilinen Hazar Gölü ülkemizin çeşitli değerleri arasında bulunmaktadır. Bu nedenle ender yerlerden birisi, ama bunun kıymetini kim ne kadar anlıyor ve sahip çıkıyor=KİMSE

Hazar Gölü Türkiye’de derinliği ile ilk sırada yer alan, 22 kilometre uzunluğa ve 6 kilometre genişliğe sahip olması nedeniyle kıyılarına tatilciler ilgi göstermeye başladı. Hazar Gölü’ne Diyarbakır başta olmak üzere birçok şehirden gelen vatandaşlar, denize uzak olmaları nedeniyle tatil için Hazar Gölü’nü tercih ediyor. Sıcaktan bunalan vatandaşlar aileleri, eş ve dostlarıyla, arkadaşlarıyla birlikte gölde suyun “tadını” çıkarmaya çalıştılar.

Mavinin yeşille buluştuğu, mavinin mavi kalması tıpkı gökyüzü gibi. Bu güzelliğin insanlara doğaya dilden dile dolaştığı zamanlar da adından efsaneler anlatılan doğanın ve tabiatın güzellik abidesi HAZAR GÖLÜ, bakıyoruz şimdi sahipsizlik içerisinde. Hazar’a gelen “konukların” attığı çöpler sayesinde pislik yuvası haline geliyor. Bırakın da HAZAR MAVİDİR MAVİ KALSIN!..

Bölge halkının piknik merkezi ve yazın sıcağında birazda olsa serinlemek için ailece, arkadaşça, eş dost olarak gönüllerince eğlendikleri, yorgunluklarını attıkları bir yer olmaktan uzaklaşıyor. Bunu kim mi yapıyor, doğanın güzellikleri içinde faydalanmayı bilmeyen biz insanlar tabii ki de.

Birde işletme sahipleri var, onlarda “para gelsin gerisi boştur” anlayışıyla hareket ediyorlar. Piknik alanına para verip giriyorsun ama verdiğin paranın hizmetini alamıyorsun, burada sorun para değil. İşini iyi yap, hak et önce. Çevrenin bakımı, temizlik, uyarı levhaları, güvenlik, duş yerinin yeterince olmaması. Hatta bazı yerlerde duş ücretinin alınması. Kocaman bir yerde tuvalet sorunuçözülmemiş ve üsteliktuvaletparalı.Yetkililerin her şeyi paraya dönüştürmelerine kadar da müessif.Etrafta çöplerin oluşu, otların büyümesi, çevrenin düzgün olmaması, gölün içinin kirliliği, esrar ve alkolün sınırsız kullanımı, “kova” yapılması vb.

Bölgenin en önemli mesire alanlarından biri olan ve özellikle hafta sonları halkın tercih ettiği yerlerin başında gelen Hazar Gölü’nün durumu içler acısı. Piknik yapmaya ve yüzmeye gelen vatandaşların duyarsızlığı yüzünden gölün kenarı pislik yuvası. İnsanı isyan ettirecek boyuta kadar geldi.

Ne kadar uyarıcı levhalar yapılsa da ne kadar ikaz edici haberler yapılsa da bir türlü bilinçli toplum olma özelliğine sahip olamadık. Hafta sonunu sıcak bir havada geçirmemiz nedeniyle birçok vatandaş hem piknik hem de mangal yapmak için Hazar Gölü’nü tercih ediyor. Ancak, bazı bilinçsiz ve duyarsız vatandaşlar yediklerini ve içtiklerini gölün kenarına atarak, çevre “duyarsızlığını” göstermekten geri kalmıyorlar.

Harikulade bir ihtişamı ve güzelliğiyle göz kamaştıran Hazar Gölü Çevresi çöpler ile dolu. Göl çevresi, çöplerle doldu taştı. Yaşanan bu durum içler acısı. Gerçekten bu duruma üzülmemek elde değil. En güzel turizm bölgesi olarak Hazar Gölü’nün Türkiye’de sayılı göllerden birisi olmasına rağmen yetkililer burayı göz ardı ediyorlar. Acaba bir çıkarları mı var, sahip çıkmıyorlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zafer Tüzün Arşivi
SON YAZILAR