Zafer Tüzün

Zafer Tüzün

Mezarlıklar Büyükşehir’i çağırıyor

Mezarlıklar Büyükşehir’i çağırıyor

Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığına yakınlarının ziyaretine gelen vatandaşlar, mezarlıkların etrafının ve üzerlerinde otların büyüdüğü ve bazı mezarların çürümeye terk edildiğini, hatta bazılarının çökmeden kaynaklı kaybolmaya yüz tutuğunu görünce tepki gösterdi.

Diyarbakır Yeniköy Mezarlığına her hafta ve dini bayramlarda yakınlarının ziyaretine gelen vatandaşlar, mezarlıkların kaderine terk edildiğini görünce gözlerine inanamadılar. Mezarlıklardaki bu duruma rağmen Büyükşehir Belediyesi kendi sitesinde rahatlıkla şu başlıkta“Mezarlıklarda bayram temizliği”haberler paylaşabiliyor. Her hafta mezarlığa gelen ve yakınlarının kabirlerini ziyareteden vatandaşlar, belediyenin paylaştığı durumlarla karşılaşmıyor. Aksine mezarlıkların her tarafı otlar dolu ve ağaçlar çok bakımsız. Ayrıca mezarlıkların madde bağımlılarının meskenleri haline gelmesinden ötürü aileler çok tepkili.

Perşembe günü Yeniköy Mezarlığındaki aile fertlerimin kabir ziyaretine gidince mezarlıklardaki bu durumu gözümle gördüm.Mezarlığagelen vatandaşlar, yakınlarının kabirlerini ziyaret edip onlar için Fatiha ve Yasin okudular. Vatandaşlar eskiden mezarlıkta merkezi sistem olup duaların okunduğunu ve bunun tekrardan faaliyete geçirilmesi gerektiğini söylediler.

Kendi yakınlarının kabirlerini ziyarete gelen vatandaşlar, kendi imkanları ölçüsünde mezarlığın bakımını yaptıklarını belirti. Mezarlıklarda yakını gelmeyen, gelemeyen veya kimsesi olmayan mezarlıkta yatanların bakımını kim yapacak diye de sordular.

Bakımsızlığından dolayı insanların şikâyet ettiği mezarlıkta güvenlik de yetersiz. İçinde yolun olmadığı mezarlıktamezarlara basmadan yürümek neredeyse imkânsız. Basmaktan kaynaklı sürekli mezarların mermerleri ve taşları zarar görüyor.

Vatandaşlar, “Herkesin ailesi, sevdikleri burada yatıyor. Yetkililer ilgisiz. Burası da Türkiye Cumhuriyeti’ne ait.Bizim için burası Diyarbakır’ın en değerli yerlerinden biri.”diyerek mezarlığın bakımsızlığından yakınıp yetkililere sitemde bulundular.

Ayriyeten vatandaşlar, sitemlerini şu sözlerle devam ettirdiler: “İnsanlar mezarlığa gelip kabir ziyaretine bulunduklarında içlerini bir özlem ve şefkat kaplıyor. Biz mezarlığa gelince sevdiklerimizin kokusunu alıyoruz. Onlarla hasret gideriyoruz ama gördüğümüz manzara içimizi de yakıyor. Belediyenin mezarlıklar müdürlüğü var bunu görmüyor mu?”

Birde diğer dine inanan insanların mezarlıklarına bakın düzgün ve temiz, biz Müslümanlar bunu mu hak ediyoruz? Bence bu ayıp hepimize yeter de artar, işte bizim ölülerimize verdiğimiz değer bu…

tuzun-kose.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zafer Tüzün Arşivi
SON YAZILAR