Zafer Tüzün

Zafer Tüzün

Ekmek arası makarna

Ekmek arası makarna

Yeni bir güne zam ile uyanmak. Halkın geçimini zar zor gerçekleştirdiği gün gibi aşikârken, fırıncılar ekmeği 1 Lira'ya satarken, yapılan zamla birlikte 1 Lira 25 Kuruş'tan satmaya başladı. Halkın doymak için makarnayı bile yediği bir ülkede, bu kadar işsiz varken, birde COVİD- 19 hastalığının baş göstermesini fırsata çevirenler arasında bir eksik kalan fırınlar olmuştu onlarda bu kervana katıldılar.

Alınan zam kararı uygulanmaya başladı. Fırıncılar Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (DESOP) imzalı yeni fiyat listesi fırınlara asıldı. Geçenlerde zamdan haberi olmayan vatandaşlar, marketten ekmek alınca zamdan haberleri oldu. Bir vatandaş 2 ekmek aldı ve kasada 2 TL verdi, kasiyer ise 2 TL değil 2. 50 Kuruş vermesi gerektiğini belirtti. Vatandaş ise cebinde paranın olmadığını ve sonra vereyim demesi ne duruma geldiğimizi apaçık gösteriyor. (insanları bu duruma düşürenler utanmalı)

Halkı düşünenin olmadığını çok açık bir şekilde görüyoruz. Halk ne durumda, nasıl yaşıyor, düşünen yok. Halkın temel ihtiyaçlarını karşıladığı yerleri ve fırınları kontrol edecek bir mecrası olmayan kentimizde ekmek fiyatları zig zag çizmektedir.

2020 yılın da hayatımıza giren Koronavirüs, (COVID-19) ile birlikte peş peşe gelen zamlar bize rahmetli Kemal Sunal’ın  “Orta Direk Şaban” filmini getiriyor. Yapılan zamlarda ne zaman ekmeğe zam gelecek diye merak ediyorduk. Halkın karnını ekmek ile doyurmaya mecbur edildiği bir ülkede, yıl 2001 yer Van konu Ekmek arası Lahmacun evet yanlış okumadınız ekmek arası lahmacun yiyen bir ülkede yaşıyoruz diyorduk ve buna da ne demeliydik acaba. Yokluğun menüsü de diyebilir miyiz?

Ekmek arası lahmacun!..

2001 ağustos ayında gazetelerde gözüme bir haber çarpmıştı Van’da, karınlarını daha ucuza doyurmak isteyen dar gelirli vatandaşların yeni tercihi ekmek arası lahmacun oldu.

Ekonomik kriz, Van’lı dar gelirli vatandaşları da yeni arayışlara itti. Fiyatı 350 bin lira olan tek lahmacunla doymayan vatandaşlar, çareyi, fiyatı 450 bin lira olan ekmek arası lahmacunda buldu. Bir lahmacunu, tam veya yarım pide ekmeğinin içine koyup dürüm yaparak yiyen vatandaşlar, bu sayede karınlarının tam olarak doyduğunu söylediler.(2001 yılı hala paradan sıfırlar atılmamıştı)

Evet, bize layık görülen bir yaşam tarzı, o dönem böyleydi. Şu an yıl 2020 biz bunun son bulmasını beklerken Koronavirüs, (COVID-19) bahane ederek her şeye zam yapan fırsatçılar ise, maliyetlerin oldukça yükseldiğini, bu nedenle ürünlere yapılan zammın kaçınılmaz olduğunu ifade ediyorlar zamları yapmak için bahaneleri de hazır... 

Halkın temel ihtiyacının başında gelen Ekmek, Elektrik, Doğalgaz, Un, Maya, Pazar, vb. fiyatlarında her, açlıkla terbiye edildiği, işsizler ordusunun gün be gün arttığı,  yeni ve bitmeyen bir zam ortaya çıkıyor. Halkın geçimini kıt kanat sürdürdüğü, asgari ücretli geçinen insanların ay onunu zar zor getirdiği ya da daha doğrusu getiremediği maaşının gün be gün eridiği,  açıklanan geçim tablosuna baktığımız da yaşadığımıza dua ediyoruz…

Peki, bu soruyu sormak istiyorum: İnsanlar hayatlarını nasıl idame ettirecekler?

Zafer Tüzün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Zafer Tüzün Arşivi
SON YAZILAR